Krizová schůzka o vývoji německé ekonomiky se zabývala hlavně zaměstnaností

Sedm hodin trvala na berlínském kancléřství krizová schůzka o vývoji německé ekonomiky. Tu svolala kancléřka Angela Merkelová, která je stále častěji terčem kritiky, že nepodniká dost razantní kroky k posílení ochabujícího hospodářského růstu. Schůzka 32 politiků, bankéřů, průmyslníků a odborářů přinesla proti očekávání některé dílčí výsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

Hlavním tématem mimořádného jednání se ukázala být zaměstnanost. Zástupci velkých firem přišli v tomto směru s překvapivou nabídkou. Předběžně se zavázali k tomu, že v příštím roce nesáhnou k propouštění z provozních důvodů.

Aby tento cíl mohly splnit, hodlají velké společnosti dál víc využívat zkrácených pracovních úvazků. Jejich prodloužení z 12 na 18 měsíců obsahuje první balíček spolkové vlády na podporu hospodářského růstu.

Ministr financí Peer Steinbrück po schůzce také naznačil další státní investice do infrastruktury. Z pověření spolkové kancléřky se pak mají zkoumat další možnosti, kterak prolomit trvající nedůvěru na německém mezibankovním trhu.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme