Sloni v zoo mají kratší život

15. prosinec 2008

Slonům se v zoologických zahradách podle nové studie příliš nedaří - navzdory veškeré péči se zde dožívají mnohem nižšího věku než v divočině.

Před šesti lety uveřejnili biologové z Britské královské organizace pro prevenci krutosti ke zvířatům (RSPCA) výsledky pilotní studie života slonů v zajetí. Podle nich se zdálo, že sloni v zajetí jsou stresovaní životními podmínkami a jejich životy jsou kratší než v přírodě. Studii tehdy odborníci nepřijali kvůli malému počtu studovaných slonů a chybám ve statistice.

Logo

V nové studii biologové nedostatky odstranili a předchozí závěry se potvrdily. Shromáždili údaje o 800 slonech chovaných v evropských zoologických zahradách. Délku života afrických slonů porovnávali s délkou života jejich příbuzných, kteří žijí v Národním parku Amboseli v Keni. Asijské slony ze ZOO srovnávali s těmi, kteří v Barmě pomáhají lidem těžit dřevo. Zjistili, že průměrná délka života slona afrického v zajetí je 17 let. V národním parku Amboseli je to 56 let. Indičtí sloni se v zoologických zahradách dožívají v průměru 19 let, zatímco "sloni-těžaři" 42 let.

Podle článku na stránkách časopisu Science je důvodem krátkého života slonů v zoo stres, který je způsoben narušením jejich rodinných vazeb. V divočině sloni žijí v rodinných skupinách a sloní samice vždy zůstávají po boku svých matek. V zoologických zahradách něco takového z prostorových důvodů obvykle není možné.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.