NKÚ: V hospodaření se státními penězi chybují prakticky všechna ministerstva

Nejvyšší kontrolní úřad dnes zveřejnil nejzávažnější zjištění letošního roku. Při hospodaření se státními penězi se provinila prakticky všechna ministerstva, zejména spravedlnosti, financí a práce. Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala se ale situace po opakovaných kontrolách lepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Marián Vojtek

Prezident úřadu František Dohnal popsal některá konkrétní zjištění: "Tak určitě to byla záležitost, která se týkala výstavby Justičního paláce v Brně. Dále záležitosti, které se týkaly finančního auditu u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kde jsme konstatovali, že to účetnictví se v podstatě vůbec nedá rekonstruovat. A další záležitosti už bych mohl vypočítávat spíš jako systémové chyby tam, kde schází vnitřní kontrolní systém u jednotlivých státních organizací."

Mezi provinilci je například také Česká pošta, která pochybila při pořizování, rekonstrukcích a opravách nemovitostí a při výběru dodavatelů. V letošním roce padla tři trestní oznámení, která jsou zatím v šetření. Jedno starší pak státní zástupce odložil a dvě vyšetřování obnovil.

Prezident NKÚ by uvítal, kdyby justice pracovala rychleji a případní viníci brzy nesli odpovědnost. Konstatoval zároveň, že situace se po opakovaných kontrolách lepší:

"Myslím, že se zlepšení dá rozhodně vidět v tom, že vláda, exekutiva rychleji reaguje. I seznam nápravných opatření, která jsou předkládána pro jednání vlády, už bývá docela konkrétní. A my se zvolna dostáváme k tomu, že při našich nových akcích budeme kontrolovat to, co vláda slíbila. Z posledních kontrolních akcí vidíme, že zlepšení opravdu nastává. Ale ještě je brzy na nějaké detailní ohodnocení."

Letos úřad provedl 38 kontrol, na příští rok jich plánuje 27. Nižší číslo odráží fakt, že kolegium úřadu je neúplné. Poslanci musí dovolit ještě dva členy do plného počtu patnácti. A některé akce pak pravděpodobně přibudou na seznam v průběhu roku. Půjde opět hlavně o finanční audity, které by měly zasáhnout všechny kapitoly rozpočtu, a také se zaměří na evropské dotace.

Přečtěte si také:
Nejvyšší kontrolní úřad kárá špatná rozhodnutí státních úřadů a institucí

Zjištěním Nejvyššího kontrolního úřadu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání.

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme