V Aténách i dalších řeckých městech pokračují nepokoje

Proti postupu řeckých policistů protestovaly stovky aténských středoškoláků vsedě před prezídiem řecké policie v Aténách. Další studenti středních a vysokých škol protestovali u věznice, kde se nachází ve vazbě policista, který před deseti dny usmrtil patnáctiletého chlapce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující studenti před policejním velitelstvím v Aténách

Protestující studenti před policejním velitelstvím v Aténách | Zdroj: ČTK

Násilný střet mezi policisty a středoškoláky před policejním prezidiem se odehrál až tehdy, když se policisté pokusili studenty rozehnat slzným plynem. Na věznici, kde jsou oba policisté z osudného zásahu před deseti dny, házeli studenti kameny.

Olej do ohně přilil advokát obviněných policistů, když oznámil, že bude žádat zproštění viny. Napětí znovu zvýšila i informace z vyšetřování incidentu, že oběť policejného zásahu Alexandros Grigoropoulos vůbec nebyl mezi anarchisty, kteří na policisty házeli kameny, ale dostal se na místo náhodou ze zvědavosti.

Studenti ohlásili týden protestů. Účastní se jich tři univerzity - Vysoké učení technické v Aténách, právnická fakulta Univerzity v hlavním městě a Univerzita v Soluni. Po celé zemi ale stávkuje nejméně dalších sto středních škol. Protestují nejen proti sociálním rozdílům ve společnosti, ale i proti systému školství a také údajnému zneužití státních prostředků. Například mniši jednoho z pravoslavných klášterů prodali majetek, který je podle práva státní a celou transakci podpořily bankovní i státní instituce.

Jaromír Janev, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme