Na českou vojenskou základnu v Afghánistánu útočí povstalci

Afghánští povstalci zaútočili opakovaně na vojenskou základnu v Kandaháru, kde s českými vojáky momentálně pobývají i čeští poslanci. Dvě rakety vybuchly v blízkosti místa, kde čeští vojáci a politici zrovna povečeřeli. Rakety ale základnu nezasáhly a při útoku nebyl nikdo zraněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci v Afghánistánu

Čeští vojáci v Afghánistánu | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Všichni se ale z bezpečnostních důvodů přesunuli do krytu, dokud nebyl poplach odvolaný. Mezi desítkou zákonodárců ze zahraničního a branného výboru dolní komory našeho parlamentu, která se do Afghánistánu jela seznámit se situací v misi, je poslanec Jan Vidim.

Útok na základnu Českému rozhlasu popsal: "Nebylo to vůbec nic dramatického. Po nás, pro laiky, to ale byl samo sebou silný zážitek. Je tady velmi kvalitní systém včasné výstrahy, který několik desítek vteřin před tím, než samotná raketa dopadne, upozorňuje signálem, že se něco takového stane. Všichni jsme měli šanci zaujmout bezpečnostní pozici. Po dvou minutách jsme se odebrali do krytu. Je to věc, která se tady v Afghánistánu prostě děje."

V blízkosti základny vybuchly dvě střely, poplach byl posléze odvolaný. Českému rozhlasu to potvrdil šéf tiskového odboru Armády České republiky Jan Pejšek: "Raketové útoky v této oblasti jsou poměrně běžné. Žádnému z českých vojáků ani poslanců se nic nestalo. Rakety dopadly mimo zónu, kde byli občané České republiky."

V Afghánistánu je v těchto dnech v nebezpečné službě 415 českých vojáků. Horní komora parlamentu Senát už podpořil návrh zvýšit jejich počet na 745. Zvětšení české mise v Afghánistánu teď závisí na souhlasu Poslanecké sněmovny, tam má ale námitky opozice.

Přečtěte si také:
Tři české vojáky zranil výbuch v Afghánistánu
Neznámí útočníci zranili v Afghánistánu sedm českých vojáků
Při útoku na základnu v Afghánistánu byli zranění tři čeští vojáci
Nastražená nálož zabila v Afghánistánu českého vojáka

Zdenka Turková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme