Akademii věd povede fyzikální chemik Jiří Drahoš

Novým předsedou Akademie věd dnes vědci zvolili fyzikálního chemika a dosavadního místopředsedu AV Jiřího Drahoše. Nového šéfa akademiků teď jmenuje prezident Václav Klaus. Vítěz převezme tuto funkci od Václava Pačesa, který o zvolení na druhé funkční období už nestál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš

Nový předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš | Zdroj: ČTK

O post se ucházela vedle Jiřího Drahoše ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková. Drahoš ale dostal plných 188 hlasů, Syková jen 27. Funkci by měl Drahoš na příštím zasedání Akademického sněmu, které bude 24. března.

V čele akademie se chce Jiří Drahoš soustředit na koncepční spolupráci při výzkumu a inovacích s vysokými školami. To potvrdil v exkluzivním rozhovoru pro Rádio Česko. Za další priority označil kvalitu výzkumu, tedy pokračování cesty profesora Pačese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí předseda Akademie věd Jiří Drahoš v exkluzivním rozhovoru pro Rádio Česko

Jak dosavadní předseda AV Václav Pačes vysvětlil v Ranním interview Radiožurnálu, chce se teď plně věnovat vědě: "Už mám té administrativní práce za sebou hodně. Zároveň jsem zanedbával svou vědeckou práci. Podařilo se za tu dobu postavit novou budovu pro Ústav molekulární genetiky, kde stále ještě jsem kmenovým pracovníkem. Mám tam rozdělané tři velké projekty, které se hýbaly poměrně pomalu. Cítím velkou chuť a potřebu je dodělat. A to bych nemohl, pokud bych další čtyři roky sloužil ve funkci předsedy."

Dosavadní předseda Akademie věd Václav Pačes v Ranním interview Radiožurnálu, záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Mezi účastníky dnešního Akademického sněmu přišel i prezident Václav Klaus. Přítomné vyzval k zapojování do veřejných debat: "Samozřejmě vědci musejí bádat, jejich úkolem není denně psát populární články do novin a vystupovat v televizních talkshow. Na druhé straně mám špatný pocit, když absentuje hlas vědců. Tím totiž zesiluje hlas někoho jiného, kdo nemá základy vědního přístupu."

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Kateřina Rózsová-Horálková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme