HarOld a POTRVÁ: prosinec v nových kulturních prostorech

17. prosinec 2008

Prvního prosince byla v Dejvicích slavnostně otevřena divadelní kavárna POTRVÁ, jejímiž strůjci jsou převážně studenti Filozofické fakulty. Ve Vršovicích zároveň probíhá zkušební provoz sklepního prostoru HarOld, domovské scény umělecké skupiny OLDSTARS. Oba prostory vznikají ve stejnou dobu, jsou zakládány dvěma nezávislými skupinami mladých lidí se zájmem o divadlo, mají dobré technické vybavení, jsou otevřeny spolupráci a svým návštěvníkům nabízejí pravidelný kulturní program, z něhož si ještě už před Vánoci můžete vybrat.

Kavárna POTRVÁ je projektem stejnojmenného divadelního souboru, který se věnuje amatérskému umění a profesionálnímu kavárnictví. Název je složeninou počátečních slabik jmen tří zakladatelů (Poláček, Troup, Vácha) a umožňuje efektní slogany typu "Divadlo Potrvá navždy". Divadelní soubor POTRVÁ existuje o něco déle než dva roky a soustřeďuje se na experimentální činohru, založenou na původních textech, které si členové sami píší. V pondělí 15. 12. uvedli premiéru hry Gosha a o dva dny později ji reprízovali. Anotace předpovídá, že děj se příznačně odehrává v prostředí útulné kavárny kdesi v Dejvicích. 22. a 27. prosince se dává Kabaret a la carte. Při něm si hosté mohou z jídelního lístku objednávat nejen občerstvení, ale také zábavné výstupy, které jim sehraje obsluha. POTRVÁ pamatuje i na děti a mezi svátky uvádí loutkovou pohádku O Edovi. Prosincová "nedivadelní" nabídka obsahuje například koncert kapely Goodfellas, vánoční trh pro všechny, kteří o poslední adventní neděli ještě nemají nakoupeno, a pochopitelně také silvestrovský večírek, který ovšem začíná již v poledne. Pokud jde o výtvarné umění, pro tento měsíc je interiér obsazen výstavou fotografií Veroniky Daňhelové a Karly Hostašové, nazvanou "Když vánek svými prsty opře se o naše vnady / Kozy v parku".

Kabaret a la carte

Na rozdíl od POTRVÁ není HarOld kavárnou, ale multifunkčním klubovým prostorem pod nově zrekonstruovaným činžovním domem v Charkovské ulici. Představuje platformu pro komorní divadelní a hudební produkce, které z valné části zajišťuje sdružení mladých začínajících tvůrců OLDSTARS a kterou začíná využívat stále početnější skupina hostujících souborů a kapel. Pro veřejnost je HarOld otevřený pouze v hrací dny, jinak je vytížen zkoušejícími soubory. Příjemnou stránkou nepravidelné otvírací doby je její přizpůsobivost co do délky: můžete pod cihlovou klenbou sedět nad sklenkou tak dlouho, jak vy a personál vydržíte. Svého vlastního prostoru se občanské sdružení OLDSTARS dočkalo po šesti letech existence, v níž se se svými kulturními projekty pohybovalo po pražských i mimopražských prostorech. Po Novém roce můžete v HarOldu navštívit poměrně širokou škálu programů, počínaje inscenacemi klasické dramatiky, konče autorskými představeními, kabarety, performancemi a koncerty. Do Vánoc stihnete premiéru a první reprízu drsné hry současného dramatika Joea Penhalla Slyšet hlasy, v níž účinkuje šestice teenagerů, a předvánoční koncert kapely Ve3vnoci, který se koná 18. prosince.

www.oldstars.cz
www.potrva.cz

autor: Zuzana Malá
Spustit audio