Genom sóji byl přečten

22. září 2010

Americký institut Joint Genome zveřejnil výsledky prvního hrubého přečtení dědičné informace sóji. Údaje o genomu této významné zemědělské plodiny jsou volně přístupné na internetové databázi a vědci z celého světa je mohou využívat k šlechtění nových odrůd.

Sója luštinatá (Glycine max) kryje plných 70 % světové produkce proteinů a zároveň i více než polovinu světové produkce rostlinných olejů. Je to tedy jedna z nejvýznamnějších plodin světa. V poslední době se s ní počítá i pro výrobu biopaliv. V roce 2007 bylo v USA 70 % všech biopaliv vyrobeno právě ze sójového oleje. Pro další šlechtění a tvorbu nových odrůd sóji je zapotřebí velmi podrobných informací o dědičné informaci této plodiny. Proto americké ministerstvo energetiky zadalo svému institutu kompletní přečetní DNA sóji. Vědci nyní zveřejnili první výsledky.

Dědičná informace sóji rozhodně nepatří v rostlinné říši k nejmenším. Primát nejmenšího genomu mezi vyššími rostlinami patří masožravé bublinatce Genlisea margaretae s 63 miliony písmen genetického kódu. DNA sóji tvoří zhruba jedna miliarda písmen genetického kódu. Má tedy daleko i k největším rostlinným genomům. Rekordně obsáhlá DNA patří liliovité květině řebčíku Fritillaria assyriaca. Obsahuje 125 miliard písmen genetického kódu. A jen pro zajímavost - největší známý genom patří prvokovi měňavce druhu Amoeba datia - skládá se ze 670 miliard písmen genetického kódu.

Dědičná informace sóji se ukázala překvapivě bohatá na geny. Obsahuje jich asi 66 000. Lidská DNA skrývá ve 3 miliardách písmen genetického kódu asi 22 000 genů a například dědičná informace modelové rostliny huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana) se skládá jen ze 150 milionů písmen genetického kódu a obsahuje pouze 27 000 genů.

V genomu sóji bylo určeno 5500 genetických markerů, které poslouží pro zefektivnění procesu šlechtění nových odrůd. Genetické markery jsou úseky DNA, u kterých vědci znají jak přesné pořadí písmen genetického kódu, tak i jejich polohu v genomu. Markery slouží jako orientační značky pro pátrání po genech, jež významně ovlivňují užitkové vlastnosti plodiny. Markery tak usnadní pátrání po genech zvyšujících například výnos semen, obsah tuku nebo proteinů v semenech či odolnost rostlin k suchu, škůdcům a chorobám.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka