Vánoce v našich zoo

19. prosinec 2008

Štědrý den je tu už za několik dní, a tak není divu, že se jen těžko hledá místo, které by nedýchalo vánoční atmosférou. Takové místo nenajdete ani v našich zoologických zahradách, neboť i ty - jako každoročně - pro své návštěvníky připravily vánoční program. Některé z nich ale lákají i na netradiční vánoční výzdobu, jiné dokonce na hřejivý mok. Návštěva zoo může být také příjemnou náplní vaší štědrodenní procházky.

Zoo Olomouc vábí na punč

V olomoucké zoo jsou na každý den mezi 20. prosincem a 4. lednem (kromě Štědrého dne) naplánovány již tradiční večerní prohlídky. Jejich slavnostní zahájení bude doprovázet rozsvícení vánočního stromu. Ten ozdobí ještě týž den dopoledne (přesněji od 10 hodin) děti ze zooklubu a členové občanského sdružení Spolu, kteří strom posléze také rozsvítí. Ke zdobení se však mohou přidat úplně všichni, kdo sem v sobotu zavítají. Dekorace, kterými strom zkrášlí, ovšem nebudou jen tak ledajaké - pochutnají si na nich totiž i ptáci, volně žijící v areálu zoo i mimo něj, neboť některé budou upraveny právě pro ně.
Zmíněné večerní prohlídky s průvodcem budou probíhat vždy od 17 a od 18 hodin. V bufetu na terase vyhlídkové věže bude navíc všem návštěvníkům, kteří budou mít zájem (tedy samozřejmě jen těm plnoletým), podáván punč zdarma.
Ve středu 24. prosince bude olomoucká zoo tak jako celý rok připravena uvítat nedočkavé příchozí už v osm hodin ráno, kdy otevírá své brány. Znovu se zavřou (stejně jako na Silvestra) výjimečně už v 16 hodin. Ve všech ostatních dnech, kdy budou probíhat večerní prohlídky, ovšem bude zahrada otevřena až do 20 hodin.
A co čeká místní zoo příští rok? "Plánujeme výstavbu nového vchodu do zoo a výhledově i rozšíření parkoviště. Doufáme, že budeme mít prostředky na zahájení výstavby společného výběhu pro vlky a medvědy," říká mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Zoo Olomouc - pavilony v zimě

Ve Dvoře Králové svítí žirafy - samozřejmě umělé

V královédvorské zoo probíhá už od začátku prosince tradiční program s výmluvným názvem Vánoční ZOO, který je prý nejstarší akcí svého druhu v Evropě. Letos jde už o její dvanáctý ročník. Kdokoli, kdo sem během prosince či ledna zavítá, se může stát svědkem ojedinělé vánoční výzdoby . O tu se postaraly zejména osvětlené tropické pavilony Vodní světy i Ptačí svět, ale také svítící siluety zvířat, které lákají k prohlídce pavilonů lidoopů, šelem, okapi, hrochů, surikat, lvů a dalších. Originální vánoční dekoraci samozřejmě neunikla ani správní budova, která navíc nabízí galerii obrazů vystavovaných pod společným titulem Pravěk očima Zdeňka Buriana.
Jak nám potvrdila mluvčí zoo Jana Myslivečková, zahrada letos přivítala přibližně stejný počet příchozích jako loni. "V loňském roce navštívilo zoo přes 540 000 návštěvníků, což bylo nejvíce od roku 2000. V letošním roce by měl být počet přibližně stejný, takže s návštěvností jsme spokojeni." Zanedlouho čeká zoologickou zahradu ve Dvoře Králové několik úprav. "V příštím roce dokončíme novou expozici pro orangutany a plánujeme přestavbu pavilonu lidoopů na pavilon pro gorily. Již minulý měsíc přišla do zoo nová mladá gorila Shinda, takže doufáme, že se konečně dočkáme mláděte. Také bychom rádi otevřeli Safarikemp ve stylu afrických národních parků s výhledem na výběhy zvířat," shrnuje plány zahrady Jana Myslivečková.
Místní zoo ve vánočním hávu můžete obdivovat až do 31. ledna 2009. Otevřeno je denně od 9 do 19 hodin (na Štědrý den a na Silvestra pouze do 16 hodin), přičemž po 15. hodině se platí snížené vstupné.

Zoo Dvůr Králové - levhart

Zoo Brno možná zlomí rekord návštěvnosti

Do vánoční atmosféry se ponoří také zoologická zahrada v Brně. 24. prosince se sem mohou všechny děti i jejich dospělí přijít podívat na komentované štědrodenní krmení zvířat, které místní zoo pořádá každoročně už od roku 1997. Probíhat bude mezi 10. a 12. hodinou, a to hned u několika výběhů, například u lachtanů, medvědů, opic, lam, velbloudů, surikat, kajmanů a ovcí a koz z Dětské zoo. Na všech stanovištích se uskuteční dvakrát, aby toho návštěvníci mohli stihnout co nejvíce. Mapku se všemi expozicemi, kde se bude krmení s doprovodným výkladem konat, dostane každý příchozí u pokladny při vstupu do zoo. Za pěkného počasí bude v provozu i ponydrom.
To, že je štědrodenní návštěva zoologické zahrady velmi oblíbenou činností, dokládá i číslo celkového počtu návštěvníků z loňského roku - těch bylo podle odhadů asi 3500 za jediný den. Velmi potěšující je pro brněnskou zahradu i návštěvnost za tento rok. "Letošní rok byl velmi úspěšný, návštěvnost je opravdu rekordní a zdá se, že by mohla být jedna z nejvyšších za dobu existence zoo vůbec. Ke konci letošního listopadu dosahovala počtu 320 318 návštěvníků, vloni to bylo 246 807," říká mluvčí brněnské zoo Pavel Hrazdíra.
Také tady, stejně jako v Olomouci, bude rok 2009 bude ve znamení rekonstrukcí. Zoo Brno obdržela dotace na realizaci projektu "Beringie", který je součástí nové expoziční koncepce zahrady. "Tato komplexní expozice bude představovat rozsáhlý soubor výběhů se severskou zvířenou z oblasti Beringovy úžiny a řeší zanedbanou část areálu Zoo Brno. V první části projektu se bude realizovat zejména expozice pro medvědy kamčatské. Celá komplexní expozice bude zaujímat prostor ve spodní části zoologické zahrady, a to nalevo od páteřní komunikace. Mezi další plány patří zahájení přestavby pavilonu lidoopů, která se bude stavět v letech 2009 - 2010, předpokládané náklady jsou odhadovány na 16 milionů korun," upřesňuje Pavel Hrazdíra.
Na Štědrý den a na Silvestra bude brněnská zoo otevřena od 9 do 14 hod., pokladny se zavírají hodinu před koncem provozní doby. V ostatních dnech bude otevřeno až do 16 hodin.

Zoo Brno - lední medvědi

Zoo Liberec zve na živý betlém

Liberecká zoo sice na Štědrý den nechystá žádný mimořádný program, ale návštěvníky určitě potěší, že vstupné bude po celý tento den (otevřeno bude od 8 do 15,30 hodin) pro všechny návštěvníky dobrovolné. Vybrané peníze budou použity na chov vzácných zvířat. Loni se na štědrodenní vycházku po zoo vypravilo přes 700 lidí.
Dva dny předtím se však ještě uskuteční poslední ze tří prosincových večerních prohlídek. Její součástí bude speciálně nasvícená trasa, pavilony s expozicemi přírodnin (např. kostí, kůže, lebek, brk...) a také cvičení slonů a krmení lachtanů. Vrcholem této prohlídky pak bude oživlý betlém.
Jak říká mluvčí zoo Ivan Langr, "letošní rok byl návštěvnicky o něco slabší než loňský - loni přišlo asi 385 000 lidí, letos to vypadá o zhruba 10 tisíc lidí méně." I tak se letošní návštěvnost řadí asi na páté místo od roku 1990.
Protože bude Zoo Liberec v příštím roce slavit 90. výročí svého založení (je nejstarší zahradou u nás i na Slovensku), chystá pro své návštěvníky množství nejrůznějších akcí, a tak se určitě bude na co těšit.

Ošetřovatel Zoo Liberec s pelikánem

Také Zoo Praha žije i ve tmě

Už 12. prosince měli všichni, kdo přišli po zavíračce, možnost vidět, co po večerech dělají tygři, jak se baví hroši nebo třeba jak žijí takoví noční kaloni. V pražské zoologické zahradě totiž začal další cyklus oblíbených večerních procházek. Druhá vycházka proběhla o den později, 13. prosince, a další jsou pak naplánovány na pátek 19. a sobotu 20. prosince. Konat se ale budou také o vánočních prázdninách, přesněji od Božího hodu, tedy od 25. prosince, až do 30. prosince. Prosincové vycházky začínají vždy v 17,00; 17,30 a 18,00 hodin. Do večerní zoo ovšem můžete vyrazit také v lednu, a to každý pátek a sobotu vždy od 17,30, 18 a 18,30 hodin. Každá procházka trvá přibližně 120 minut. Pro velký zájem i malou kapacitu je však nutné si zarezervovat místa dopředu, a to na telefonu 296 112 230.
Na víkend 20. a 21. prosince ale chystá trojská zoo ještě jiný vánoční program, známý jako Pohodové Vánoce v ZOO. Děti si zde budou moci vyrobit vánoční dáreček, nebude chybět občerstvení a na své si samozřejmě přijdou i zvířecí obyvatelé zahrady...
Pokud se budete chtít vypravit do zoo v pražské Tróji na Štědrý den nebo na Silvestra, pak nezapomeňte na sváteční provoz, neboť ten bude výjimečně ukončen už ve 14 hodin. V ostatních dnech je otevřeno až do 16 hodin.

Zoo Praha - surikata
autor: Lucie Černá
Spustit audio