Zátopek už má v Lausanne sochu

Slavnostní den prožilo Olympijské muzeum v Laussane. Příčina slávy byla opravdu velká a česká srdce potěšila. V parku Olympijského muzea byla odhalena bronzová socha legendárního vytrvalce Emila Zátopka. Důležitosti celé akce odpovídala také početnost české výpravy. Když hodiny ukazovaly 12:25, olympijská vlajka zahalující sochu Emila Zátopka klesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D. Zátopková u sochy svého manžela

D. Zátopková u sochy svého manžela | Zdroj: ČTK

O odhalení bronzové sochy se postarala manželka české legendy Dana Zátopková spolu s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem. Kde se ale vzal samotný nápad, vysvětluje René Líbal, který ve Švýcarsku žije už 33 let: "Asi před rokem a půl jsem prováděl české lyžaře, kteří prohlásili, že tady jsou samé legendy světového sportu a možná že chybí Emil Zátopek. Začal jsem o tom přemýšlet a navázal jsem kontakt se zdejším Olympijským muzeem a s Olympijským výborem. Udělal jsem anylýzu pro Český olympijský výbor, kterému se nápad velmi líbil. Jsem hrozně rád, že po roce a půl odhalujeme sochu Emila."

Skulpturu vytvořil sochař Jaroslav Brož: "Byla to pro mě veliká pocta a věděl jsem, že to bude krásný úkol. Na soše jsem pracoval téměř rok. Jsou tři momenty, které se musí dodržet: socha musí být podobná jak figurou tak hlavou a musí mít pohyb, který znázorňuje pohyb vítěze blížícího se k cíli."

Umělecký zájem skloubil sochař dovedně s realitou, což potvrdila také paní Dana Zátopková: "Viděla jsem jen malý model, a tak jsem měla strach, jestli tam Emil nebude moc tlustý nebo tak. A musím říci, že všechno dobře dopadlo, takže z toho mám radost."

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge nejprve řekl k osobnosti Emila Zátopka: "Emil Zátopek je stále živá legenda sportu jako Paavo Nurmi nebo Carl Lewis. Takoví jsou maximálně tito tři."

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný k tomu dodává: "Myslím, že tady musí být jen ti lidé, kteří byli v něčem opravdu vyjímeční. Emil na to má právo a určitě mu vybrali skvělé místo." A v tom má pravdu. Zátopek je ze všech soch nejblíže vstupu do muzea, slavný vytrvalec běží jakoby přímo do něj. Jeho strnulému pohybu stíní tradiční český strom - rozložitá lípa.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme