Němečtí experti i politici se obávají masivního zadlužení své země

Dopady hospodářské krize by pro Německo mohly mimo jiné znamenat masivní zadlužení. Jen v příštím roce by se státní dluh mohl zvýšit o 40 miliard eur. To by znamenalo vyrovnání dosavadního "smutného" rekordu z roku 1996.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Předseda rozpočtového výboru Spolkového sněmu Otto Fricke si myslí, že se dluh bude blížit až k částce 50 miliard eur. V tomto odhadu pro list Financial Times Deutschland ale Fricke počítá i s takzvaným druhým balíčkem na podporu ekonomiky, který zatím spolkový kabinet neschválil.

Poslanci dvou nejsilnějších politických stran CDU a SPD už dopředu počítají s tím, že bude nutné přijmout doplňkový rozpočet. Podle listu Süddeutsche Zeitung si stát v příštím roce bude muset vzít dvakrát až třikrát tolik úvěrů, co letos. Pokud navíc v roce 2009 německá ekonomika klesne o víc než o dvě procenta HDP, budou konečná čísla ještě dramatičtější.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme