Hračky prodávané v EU budou bezpečnější, europoslanci přijali novou směrnici

Dětské hračky budou bezpečnější. Přísnější kriteria pro jejich výrobu a dovoz stanoví nová směrnice Evropské unie, kterou schválili europoslanci ve Štrasburku. Zavádí například přísnější limity obsahu těžkých kovů v hračkách. Použití některých látek zakazuje úplně. Zakazuje také používat na hračkách prokazatelně určených nejmenším dětem varování: Nevhodné pro děti do 3 let. Tím se totiž někteří výrobci snaží podle europoslanců vyhnout zodpovědnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné hračky z Číny

Nebezpečné hračky z Číny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nová směrnice o bezpečnosti hraček by měla zvláště rodičům ulehčit výběr toho, co pořídí svým dětem. Mohla by téměř zaručit, že v Evropě prodávané hračky budou zcela bezpečné. Zakazuje například, aby materiály pro výrobu hraček obsahovaly i stopové množství karcinogenních nebo mutagenních látek.

O polovinu zpřísňuje limity pro obsah těžkých kovů v hračkách a zakazuje parfémovat hračky vůněmi, které mohou vyvolat alergickou reakci. Zakázané budou také hračky, které jsou pevně spojené například s lízátkem a dítě se k hračce dostane až po jeho snězení. U podobných hraček totiž hrozí nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí pevných částí.

Větší zodpovědnost za nezávadnost hraček ponesou kromě výrobců také jejich dovozci. Osmdesát procent hraček se totiž na evropský trh dováží z Číny. "Ti dovozci budou mít teď podstatně větší právní zodpovědnost za to, co dovezou. I když ta směrnice začne platit až za 2 roky, tak bezpochyby už v příštím roce si budou dovozci pečlivě vybírat mezi továrnami v zahraničí, které jsou skutečně schopny evropské standardy splnit," říká poslankyně ze Strany evropských lidovců a demokratů Zuzana Roithová.

Členské státy mají 2 roky na zapracování směrnice do svých právních řádů. Hračkářský průmysl na ni ale pravděpodobně zareaguje dříve. Už před příštími Vánocemi by tedy mohli rodiče mít o starost méně. Zatím nezbývá, než být při nákupu hraček opatrní.

"Vždy hledám, jestli je na hračkách značka CE, která znamená, že to zboží vyhovuje evropským normám. Pečlivě si čteme, co je na obalu. Někdy prohlížíme i katalogy a vůbec jsme velmi obezřetní, když kupujeme hračky," říká otec dvou 10letých kluků, pan Claude z Molsheimu v Alsasku.

"Jistě, vždy si hračky pozorně prohlížím. Pokud to není francouzský výrobek, dívám se, jestli je to vyrobené v Evropské unii. Čtu si, jestli v tom nejsou nějaké škodlivé, jedovaté látky a tak," potvrzuje paní Rafi, další z rodičů, kteří se vydali pro vánoční dárky do obchodu 'U krále hraček' v centru Štrasburku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme