Zákaz dovážet do EU americká kuřata nepřestane platit

Spojené státy nadále nesmějí dovážet do Evropské unie drůbež. Zákaz, který platí už 11 let, potvrdili ministři zemědělství sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

grilování

grilování | Foto: Jan Rosenauer

Ve sporu jde už celá léta o chlór - právě v něm američtí farmáři svá kuřata ošetřují. V Unii je ale povolena jedině dezinfekce chlazeným vzduchem; podle sedmadvacítky může být používání chlóru zdraví škodlivé. Ministři zemědělství odmítli návrh Komise, která chtěla Američanům vyjít vstříc.

Proti návrhu byl i český ministr Petr Gandalovič: "Pokud máme nějaké standardy u nás, tak není správné, aby na náš trh přicházel výrobek, který je nesplňuje."

Petr Gandalovič se neobává, že by Spojené státy Unii zažalovaly u Světové obchodní organizace.

Česko chce jednodušší udělování ochranných označení potravinám

České pivo nebo štramberské uši - to jsou příklady potravin, které mají chráněné označení Evropské unie. Ta nyní diskutuje o tom, jak by měla ochrana tradičního sortimentu vypadat v budoucnu.

Podle Prahy se už nesmí stát, aby se udělení ochranného označení táhlo 4 roky, jako tomu bylo v případě českého piva. Politika udělování registrací se musí podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče výrazně zjednodušit: "Říkáme, že musí být transparentnější, musí být méně byroktaická a zápisy do registrů nesmí dlouho trvat."

Unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení, chráněné označení původu a tradiční zaručenou specialitu. Diskuse o reformě tohoto systému bude probíhat během českého předsednictví Unie v první polovině příštího roku.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme