Častým dárkem na Slovensku bude peněženka na euro mince

18. prosinec 2008
Zblízka

Těžké kapsy budou mít od ledna lidé na Slovensku. Koruny vystřídají eura a tím pádem bankovky při běžných nákupech nahradí spousta mincí. Při průměrném platu šest set devadesát euro měsíčně to ani jinak být nemůže. A tak se obyvatelé musejí rychle naučit s drobnými zacházet. I proto jdou na dračku takzvané europeněženky, které slouží k rychlému a přehlednému ukládání mincí. Mimochodem, bude to i typický vánoční dárek. I to totiž zjistil Zblízka náš zpravodaj na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Je to vážná věc, protože kupříkladu šest set korun, tedy dvacet eur v náhodně vybraných mincí váží skoro půl kilogramu. Takový náklad dokáže nejenom utrhnout kapsu, ale také může vnést zmatek do placení a pořádně protáhnout frontu na rohlíky nebo noviny. Proto je v galanterii v centru Bratislavy slušná tlačenice.

osoba:
Nějaké kožené dámské europeněženky, může být i tmavohnědá, ale kožená. Asi by se tam mělo vejít dost mincí, aby to bylo přehledné. Já osobně si to kupovat nebudu, protože v tom nevidím nějaký větší smysl. Ale to je asi pro to, že já už jsem zvyklý na euro. Starší to budou mít horší.

Lubomír SMATANA:
Prodavač se marně prohrabává hromadou zboží v krabicích, které ani nestačí uklízet dozadu. Další zásilku do Vánoc ještě dostane, ale výběr úží.

osoba:
Tyhle nejsou s takovými číslicemi. Já to nekupuji pro sebe, já to kupuji pro maminu, dostal jsem pokyn, tak ... i na Internetu, když se podíváte, tak kožené jsou většinou vyprodané.

Lubomír SMATANA:
A vy jste, mladá paní, uspěla nebo ne.

osoba:
Objevila jsem něco, co by teda mohla být, ale spíš to vypadá jako krabička, ne jako peněženka, ale vypadá to tak, že už snad to bude vhodné do kabelky i na drobné. Mám vánoční dárek.

Lubomír SMATANA:
Kolik to je euro čtyři sta šedesát korun?

osoba:
Na lístku to mám napsané, doufám, patnáct celých čtyřicet čtyři. Víte, kolik to bude mincí? Proto potřebuji mincovník.

Lubomír SMATANA:
Přesně tohle napadlo už v létě studenta historie Paula Kindžu. A tak přerušil na rok studium a pustil se do byznysu. To tvrdé slovo padne jako ulité, protože hned první měsíc dosáhl obratu skoro dva miliony korun. Pracovnu má doma, stejně jako sklad s plnou vitrínou modelů.

Paul KINDŽA, student historie:
Já jsem předtím cestoval nebo studoval a pracoval v zahraničí. Tak tam jsem to viděl, tam to používali důchodci. Když jsem pracoval jako číšník, tak tam přišel ten nápad. Tak studenti se baví a potom jeden to zrealizoval, asi tak.

Lubomír SMATANA:
Europeněženky jdou na dračku a Paul nedočkavě vyhlíží z okna další dodávku od výrobce z Itálie. Do nejistého začátku si ale musel půjčit statisíce od rodičů a matka Vanda to riskla.

Vanda, matka Paula:
Já jsem strašný hazardér co se týče financí. Vždycky jdu do byznysu, který je velmi rizikový. Vážně, celý život, protože já jsem předtím žila v Latinské Americe, takže jsem zvyklá na to celých dvacet čtyři let, život je o riziku, není třeba se bát.

Lubomír SMATANA:
Pro europeněženky jsou typické přihrádky na mince. Jednodušší modely mají kapsy pouze nadepsané, dražší peněženky nabízejí přihrádky přesně podle velikosti mince. Mladý obchodník dodává i speciální plastové zásobníky do auta nebo třeba velké šrajtofle pro hospodské a taxikáře.

Paul KINDŽA, student historie:
Sem se vejde sedmdesát mincí a nemáte to pomíchané. Velmi jednoduše se tím jako platí, prostě se zatlačí pružinka, která pod tlakem tam drží tu eurominci a vlastně zatlačuje se a vytlačuje automaticky ven. Je to jednoduché. Toto je to nejpraktičtější, co máme.

Lubomír SMATANA:
Student historie Paul Kindži je zatím jeden z mála, kdo na přijetí eura už vydělal, a to poctivou prací. Teď už se jen musí naplnit proroctví slovenské vlády, že na euru vydělají všichni. Z Bratislavy Lubomír Smatana.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lsm
Spustit audio