Krize automobilek: Škoda Auto odstaví výrobní linky, kopřivnická Tatra propouští

Výroba ve Škodě Auto se dnes zastaví na více než tři týdny. Jde zatím o nejdelší odstávku ve firmě. Automobilka tak reaguje na výrazný pokles poptávky, především na nejdůležitějších západoevropských trzích. Tradiční výrobce nákladních aut kopřivnická Tatra zase kvůli hospodářské krizi propustí více lidí, než plánoval. O práci tam přijde na začátku roku téměř šest stovek zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia

Škoda Octavia | Foto: Škoda Auto

Prodeje nových aut vlivem ekonomické krize v listopadu v Evropě klesly o 26 procent. Česká republika, Finsko a Polsko jsou jediné země kde stouply. Nových aut se u nás prodalo o 2 procenta víc než loni. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila se prodeje nových automobilů v Evropě mohou zvednout až ke konci roku 2009:

"Především první polovina příštího roku bude stále velmi slabá. Ostatně automobilky připravily úsporná opatření, omezování výroby právě na toto období. Pokud bude docházet k nějakému viditelnějšímu oživení, tak spíše až na konci příštího roku."

Automobilka Škoda Auto dnes odstaví výrobní linky až do 13. ledna 2009. Poté začne pravidelný čtyřdenní pracovní týden, který bude trvat až do června. Podle šéfa Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka je přerušení výroby lepší řešení než propouštění zaměstnanců:

"Já si myslím, že v každém případě je lepší přerušení výroby nebo její omezení na počty, které odpovídají trhu. Protože při propouštění zaměstnanců dochází k takovým nevratným procesům. A ten zaměstnanec v případě, a předpokládám, že ten případ samozřejmě nastane, když se opět výroba dostane na plné počty, by se již třeba do firmy nevrátil."

Kopřivnická Tatra propustí více lidí, než plánovala

Zatím má jít o bezmála 6 set zaměstnanců - svá pracovní místa začnou opouštět koncem ledna. Po ukončení personálního zeštíhlování tak bude v Tatře pracovat o 1400 lidí méně, než letos v létě. Kdo přijde o práci, upřesňuje mluvčí Tatry Vladimír Bystrov:

Nákladní vůz Tatra | Foto: Alena Palečková

"V tuto chvíli je zřejmé, že přibližně polovinu z počtu propuštěných budou tvořit takzvaní THP. To znamená zaměstnanci režijní, administrativní personál a nevýrobní útvary. A to průřezově napříč celou firmou a dceřinými společnostmi. Přesnější rozvržení podle jednotlivých útvarů a pozic bude předmětem vnitřních jednání až po Novém roce."

Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Petr Havránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme