Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky

Poslanecká sněmovna odmítla plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do zahraničních misí v příštím roce. Návrh neprošel ani poté, co premiér Mirek Topolánek vyšel opozici vstříc, když slíbil nižší rozšíření mise ISAF v Afghánistánu i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda ke konci roku 2009 ve stejné zemi. Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, potřeba bylo ale 101 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topolánek, Zaorálek, Hašek, Paroubek a Tluchoř ve sněmovně, kde probíhala jednání mezi opozicí a ODS

Topolánek, Zaorálek, Hašek, Paroubek a Tluchoř ve sněmovně, kde probíhala jednání mezi opozicí a ODS | Zdroj: ČTK

Dnešnímu jednání sněmovny předcházela složitá vyjednávání. Sociální demokracie uvedla, že pro další mandát českých vojáků v zahraničí zvedne ruku jen za určitých podmínek. Ty dnes zveřejnil místopředseda sněmovny za sociální demokracii Lubomír Zaorálek.:

"Budeme navrhovat ve sněmovně doprovodné usnesení, ve kterém bychom chtěli, aby se vláda zavázala, že počet vojáků v silách ISAF nepřekročí 480 osob v Afghánistánu v průběhu roku. To znamená dohromady s misí Enduring Freedom by to bylo 580 vojáků. Zároveň budeme žádat, aby se vláda zavázala, že působení speciální jednotky 601, bude ukončeno v Afghánistánu do konce roku 2009."

Premiér Mirek Topolánek, který před hlasováním vyšel ČSSD v těchto požadavcích vstříc, sociální demokracii ostře kritizoval. Ta má podle něj teď odpovědnost za životy našich vojáků v Afghánistánu. Vládní koalici chyběly k prosazení misí dva hlasy. Proti byla většina zákonodárců ČSSD a všichni komunisté. Za kabinet se ale nepostavil lidovec Ludvík Hovorka a zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková - všichni tři se zdrželi hlasování.

Podle poslankyně zelených Kateřiny Jacques je za výsledek dnešního hlasování odpovědný předseda sociální demokracie Jiří Paroubek: "On donutil řadu svých poslanců, kteří by v souladu se svým svědomím, bývali velmi rádi aktivně hlasovali pro vládní návrh. Ale byli donuceni, v rozporu se svým přesvědčením, se toho hlasování zdržet nebo hlasovat proti. A z tohoto pohledu on je tím, kdo rozhodl."

Šéf ČSSD Jiří Paroubek naopak vidí problém v neschopnosti koalice přistoupit na kompromis: "Nejsou schopni ustoupit poplatkům, nedávají jasnou garanci postupu ani v této otázce, snažili se nás dostat do časového presu. Představa vládní koalice o kompromisu je taková - hlasujte pro to, s čím jsme přišli. A to prostě není kompromis. Koalice dneska nemá 101 hlasů. Takže se podle toho musí chovat, a ona se nechovala. Ona není schopná akceptovat, že už není koalicí s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně."

Stovky českých vojáků, především v Kosovu a Afghánistánu, se však dnešním krokem sněmovny ocitli ve velmi nejistém právním postavení. Premiér Mirek Topolánek ihned po hlasování uvedl, že se okamžitě sejde vláda, která má exekutivní prostředky na to, aby prodloužila o 60 dní vojenskou misi.

Mise Armády ČR v Afhánistánu | Foto: Ministerstvo obrany ČR

"Což je náhradní řešení. A budeme hledat takový návrh, který bude kopírovat tu moji nabídku, která byla myšlena velmi vážně, a pokusíme se o tom bavit. Nicméně my se nenecháme vydírat. To je zájem České republiky a jsou to české spojenecké závazky. To není žádný výmysl Mirka Topolánka a jeho vlády. To znamená v tomto smyslu pokládám to hlasování za ostudné a v žádném případě to nemíním handlovat," uvedl Topolánek. Ministři se pak narychlo sešli a rozhodli, že prodlouží armádní misi až na 60 dní bez souhlasu parlamentu.

Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka je rozhodnutí sněmovny velmi špatným signálem pro naše partnery. Zamítnutí plánu armádních misí už rozebírají také světové zpravodajské agentury.

Sněmovna souhlasila se zrušením poplatků ve zdravotnictví

Po několikahodinové debatě o podobě vojenských misí v zahraničí začali poslanci jednat o poplatcích ve zdravotnictví a díky hlasům levice a některých koaličních zákonodárců odhlasovali úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Očekává se, že by její rozhodnutí mohl zvrátit Senát, kde má převahu vládní koalice. Pak by měla následovat další jednání mezi opozicí a koalicí ve sněmovně a definitivní rozhodnutí parlamentu. Tento scénář předpokládá i premiér Mirek Topolánek.

"Já si myslím, že zcela evidentně se k nim také ještě znovu vrátíme. Pokusíme se připravit pro Senát takovou verzi, kdy bude potom potřebovat David Rath a Jiří Paroubek 101 hlasů. A nám se snad podaří do té doby najít takový kompromisní návrh, který bude přijatelný pro celou koalici včetně nezařazených poslanců. Takže v této chvíli to neznamená žádné zrušení poplatků."

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by zrušení poplatků znamenalo výpadek několika miliard korun. I tak je ale podle něj schválená varianta lepší než řada pozměňovacích návrhů poslanců, které by byly pro systém mnohem větší hrozbou.

Zdravotnictví - poplatky | Foto: Alena Palečková

Pro zrušení bylo 97 ze 104 poslanců, kteří hlasovali. Ruku pro zvedli všichni přítomní sociální demokraté a komunisté, přidal se k nim i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý.Valná většina koaličních zákonodárců se hlasování nezúčastnila, několik bylo proti. Zdržel se jen lidovec Ludvík Hovorka.

Klub lidovců Hovorku po hlasování vyzval, aby ještě do konce roku zvážil složení mandátu. Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa řekl, že pokud se tak nestane, nezbyde straně nic jiného než odejít do opozice. Hovorka složení mandátu odmítl stejně jako opustit lidovecký klub.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme