Starostliví dinosauří tatínkové

22. prosinec 2008

Samci některých druhů dinosaurů byli zřejmě polygamní a pečovali o snůšky vajec.

Rozmnožování dinosaurů mělo mnoho společných prvků s reprodukcí dnešních ptáků. Obě skupiny například produkují asymetrická vejce s téměř identickou skořápkou. Paleontologové také objevili dospělé dinosaury usazené přímo na snůšce, což svědčí o tom, že o svá vajíčka pečlivě pečovali. Tým paleontologů z několika amerických univerzit prozkoumal neobvykle velké snůšky vajec, které po sobě v pouštích Mongolska a Montany zanechaly tři druhy dinosaurů - Troodon, Oviraptor a Citipati.

Paleontologové také objevili dospělé dinosaury usazené přímo na snůšce...

V každé snůšce bylo mezi 22 a 30 vejci, z nichž většina je stará asi 75 milionů let. Tak vysoký počet vajec vedl k podezření, že tito dinosauři mohli být polygamní. Každý samec měl kolem sebe několik samiček, které snesly vejce do společného hnízda a poté je opustily. Inkubaci a ochranu vajec nechaly na samečkovi - podobně jako to dělají dnešní samice pštrosů afrických, emu a nandu. Tuto teorii podpořila analýza zbytků kostí, které se našly v některých dinosauřích hnízdech. V žádné z nich se totiž nenašly zbytky tkáně, která je typická pro samičky ptáků. Jejich kosti obsahují zásobu minerálních látek potřebných pro tvorbu vaječné skořápky ve zvláštní tkáni uvnitř dutých kostí končetin. Dinosauří hnízda tedy podle všeho opečovávali samci.

Výsledky studie jsou zveřejněny v článku, který vychází v novém čísle časopisu Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.