Topolánek odmítá "vyděračskou" dohodu s ČSSD o předsednictví EU

Krach při vyjednávání mezi ODS a ČSSD před sněmovním hlasováním o zahraničních misích zřejmě ovlivní i dohodu mezi oběma stranami před českým předsednictvím Evropské unii. Po schůzce nejužšího vedení ODS to řekl premiér a předseda strany Mirek Topolánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek na tiskové konferenci ODS

Mirek Topolánek na tiskové konferenci ODS | Zdroj: ČTK

Jak Topolánek uvedl na tiskové konferenci , jakékoli jednání s Jiřím Paroubkem je nesmyslné. Kvůli misím se prý ODS vydírat nenechá a u poplatků už také žádná dohoda možná není.

I dohoda pro technickou podporu předsednictví je podle premiéra velmi složitá, i když předsednictví se týká celé republiky, tedy i ČSSD.

"Jiří Paroubek si musí rozmyslet, jestli vůbec umožní české předsednictví, či nikoliv. Já musím říct, že je mi to úplně jedno, a já s ním žádnou dohodu, která bude podmíněna nějakým vyděračským požadavkem, uzavírat nebudu," prohlásil Topolánek.

K požadavkům, které premiér označil za vyděračské, patří nejen schválení Lisabonské smlouvy do konce února, ale také předčasné volby na podzim příštího roku.

Podle politologa Petra Justa ale případná nedohoda mezi vládou a ČSSD vlastní předsednictví česka neohrozí. Komplikace by byly v parlamentu, pokud by opozice nevypárovala chybějící ministry na schůzích obou jeho komor.

"Bude to mít dopad na legislativní proces, na to, že třeba opozice bude vyhrávat více hlasování, ale na předsednictví jako takové to příliš velký dopad mít nebude," řekl Radiožurnálu Just.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se proti dnešnímu vyjádření Mirka Topolánka ohradil. Jeho výroky, které se týkají zahraničních vojenských misí, jsou podle Paroubka nepravdivé, nekorektní a urážlivé. Od představitelů ODS bude žádat omluvu.

Topolánek dnes prohlásil, že neschválením plánu zahraničních misí na příští rok Česká republika pošlapala své závazky vůči NATO. Šéf ČSSD podle premiéra snahou vyměnit podporu misí za zrušení poplatků povýšil svůj osobní a politický zájem nad ochranu bezpečnosti a tím ohrožuje životy mužů a žen v uniformách Armády české republiky.

Paroubek tvrdí, že krach při schvalování misí nezavinila ČSSD, ale právě vláda Mirka Topolánka. Ta podle něj nerespektovala stanovisko ČSSD z minulého roku, kdy strana vládě vyšla vstříc a mise podpořila naposledy, s ČSSD nejednala a nakonec nebyla schopna zajistit podporu ani vlastních poslanců.

"Pokud považuje za můj osobní zájem to, že prosazuji zrušení poplatků ve zdravotnictví pro všechny občany, tak takový osobní zájem já budu rád prosazovat i nadále. Pokud jde o zahraniční mise, vláda prodloužila jejich mise o 60 dní a v tom čase je dostatečný prostor jednak o misích a jednak také o poplatcích, aby je občanští demokraté netorpédovali v Senátu," uvedl Paroubek.

Ačkoliv včera sněmovna zahraniční mise českých vojáků nepodpořila, vláda využila svého práva a prodloužila jim pobyt o 60 dní. Především v Kosovu a v Afghánistánu tak budou moci zůstat do 1. března příštího roku. Kabinet v nejbližším možném termínu předloží parlamentu nový návrh na působení českých vojáků v zahraničních operacích v roce 2009.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme