Belgická vládní krize zatím nemá řešení

Belgie zatím nevidí východisko z nejnovější vládní krize. Tu vyvolal premiér Yves Leterme, když podal králi Albertu II. demisi celé své vlády. K tomuto kroku premiéra přiměla aféra kolem možných zásahů vlády do rozhodování soudu o záchraně největší domácí banky Fortis. Někdo z kabinetu se měl snažit ovlivnit soud ve sporu vlády s malými akcionáři banky. Belgický král se zatím nerozhodl, jestli demisi přijme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel -  královský palác

Brusel - královský palác | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Albert II. už jednou demisi Letermova kabinetu nepřijal. Letos v červenci ho pověřil dalším vedením vlády, potom co se mu nedařilo najít kompromis ohledně reformy státního uspořádání. Teď je situace jiná.

Belgické deníky se shodují v tom, že král pravděpodobně jmenuje přechodnou vládu složenou ze stran stávající koalice. Albert II. se už sešel s lídry všech těchto formací a také s předsedy obou komor parlamentu. Nové volby by se mohly uskutečnit spolu s hlasováním o regionálních sněmech příští rok v červnu.

Podle belgického tisku by v čele dočasné vlády mohl stanout frankofonní vicepremiér Reynders nebo některý z bývalých vlámských premiérů Dehaene či Verhofstadt.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme