Spojené státy pošlou velké vojenské posily do Afghánistánu

Washington v příštím roce až zdvojnásobí počet vojáků v Afghánistánu. Uvedl to předseda sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen. Otázkou prý není, zda Pentagon desítky tisíc posil pošle, ale kdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vykládání těžké techniky

vykládání těžké techniky | Foto: US NAVY

Spojené státy mají nyní v Afghánistánu 31.000 vojáků, z toho 14.000 působí v rámci společných jednotek NATO. Podle admirála Mullena chce Washington nyní své jednotky v zemi posílit o 20 až 30 tisíc vojáků. "Pokud sem nedostaneme vojáky, což chceme, domnívám se, že míra násilí zde poroste. Také boje budou tvrdší."

Přesné číslo zatím podle předsedy sboru náčelníků štábů Pentagon neurčil. Bude to záviset mimo jiné na tom, jak rychle budou Spojené státy moci stahovat jednotky z Iráku.

O potřebě zvýšit vojenskou přítomnost v Afghánistánu mluvil opakovaně nastupující prezident Barack Obama. Američtí vojáci mají v této zemi bojovat hlavně proti ozbrojencům z někdejšího vládního hnutí Taliban. Bezpečnostní situaci v Afghánistánu se stále nedaří dostat pod kontrolu. Při násilnostech tam jen za letošní rok přišlo o život na 5000 lidí, včetně asi tisícovky civilistů a téměř tří stovek zahraničních vojáků.

Navýšení počtu vojáků působících v afghánských operacích zamýšlela také česká vláda. V příštím roce jich tam chtěla poslat o 330 víc než letos. Návrh ale narazil na odpor opozice ve sněmovně, která v pátek plán vojenských zahraničních misí v novém roce nakonec neschválila.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová v reakci na to oznámila, že o Vánocích vypracuje kompromisní plán vojenských misí. Bude počítat se snížením počtu vojáků v misi ISAF na 500 a s úplným ukončením činnosti stovky českých specialistů v protiteroristické operaci Trvalá svoboda. Vláda by o návrhu mohla jednat 5. ledna. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek o možnosti snížení počtu vojáků a stažení specialistů už písemně informoval vedení Severoatlantické aliance a ISAF.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme