Vláda chystá redukci počtu vojáků v afghánských misích

Vláda sníží počty vojáků v Afghánistánu a připraví kompromisní plán, který by měl vyhovět i podmínkám, jaké si pro podporu misí stanovila ČSSD. Za úkol to má přes Vánoce ministryně obrany Vlasta Parkanová. Vojáků v misi ISAF v Afghánistánu by mělo nově být 500 a činnost stovky českých protiteroristických specialistů v operaci Trvalá svoboda by měla být ukončena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Parkanová, Jan Vidím

Vlasta Parkanová, Jan Vidím | Zdroj: ČTK

Na podobný plán byl už na konci týdne ochotný přistoupit i premiér Mirek Topolánek. Vše zkrachovalo na tom, že ČSSD za svůj hlas pro mise požadovala také změny u regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Premiér pak mluvil o "kupčení a handlování se životy lidí", za což žádá ČSSD omluvu. Za slova o krvi na rukou Jiřího Paroubka chtějí sociální demokraté i odstoupení ministra vnitra Ivana Langera z funkce, jinak hrozí vyvoláním už pátého hlasování o nedůvěře vládě.

Vicepremiér Alexander Vondra ale vidí situaci jinak. "Není se tady vůbec za co omlouvat, to skutečně bylo tragické v pátek ve sněmovně. Musíme se k tomu vrátit v lednu a musíme to rozhodnutí učinit, protože jinak stažení vojáků z musí si neumím představit," uvedl Vondra.

ČSSD by podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka považovala snížení počtu vojáků v Afghanistánu za vstřícný krok. Ale chce vidět hlavně politický postoj české vlády k tomu, jak dál postupovat v Afghánistánu, protože čistě vojenské řešení podle něho k ničemu nevede.

"Mně to připadá, že to je jednoznačně selhání vlády. Mně to velice mrzí, protože nemáme zájem na tom takto blokovat zahraniční mise, ale nemůžeme být stroje, které zvedají jako loutky ruce ve sněmovně," podotkl Zaorálek.

Pokud by ani na podruhé návrh na působení zahraničních misí neprošel, museli by se vojáci stáhnou do 1. března 2009. Praktické stahování by u lidí trvalo podle náčelníka generálního štábu Armády České republiky Vlastimila Picka dva měsíce, u materiálu by to bylo zhruba dvakrát déle.

"My nemáme strategickou přepravu, museli bychom o to žádat především Spojené státy a alianci. Pokud bychom si sami objednali transporty od privátních společností, tak by nás to stálo poměrně dost peněz," doplnil Picek. S aliančními partnery by se podle něj také muselo včas vyřešit, kdo Čechy v afghánských horách nahradí.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme