Otazníky nad zdravím Kim Čong-Ila stále trvají

Zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-Ila je stále obestřen tajemstvím. Už od začátku září, kdy se komunistický vůdce nečekaně neobjevil na slavnostní vojenské přehlídce u příležitosti šedesátého výročí vyhlášení nezávislosti země, se opakovaně spekuluje o tom, že Kim utrpěl mozkovou příhodu a má vážné zdravotní potíže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demarkační pásmo

Demarkační pásmo | Foto: koreascope.org

Případná nestabilita agresívního režimu s jadernými ambicemi, kterou by Kimova smrt nebo vážná nemoc mohla vyvolat, vzbuzuje vážné obavy nejen v jižní části poloostrova, ale také v celém regionu.

Severokorejská strana ovšem od počátku jakékoliv informace o vůdcově nemoci vehementně popírá. V místním tisku několikrát vyšly jeho fotografie a takřka denně si mohou Severokorejci v tisku přečíst o Kimových inspekčních návštěvách v různých koutech země.

Většina předložených informací i fotografií je ovšem podle jihokorejských a japonských tajných služeb nanejvýš nevěrohodná. Někdy jsou snímky staré několik měsíců, jindy na nich není možné vůdce s jistotou identifikovat. Na poslední sadě fotografií, kde si Kim na počítači prohlíží nové vydání státního deníku, mu například obličeji zakrývají velké sluneční brýle.

Na hlavě má navíc kožešinovou čepici a na sobě zimní bundu a rukavice. Fotografie byla přitom pořízena v interiéru. Spekuluje se proto o tom, že na fotografiích i inspekčních cestách zastupuje Kim Čong-Ila jeho dvojník.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme