Nové možnosti kultivace hybridních rostlin

22. prosinec 2008

Hybridní rostliny mají větší výnosy než jejich původní formy. Vědci hledají cesty, jak se při jejich kultivaci a pěstování vyhnout genetickým manipulacím.

Vědci se soustřeďují na hybridy, které jsou konec konců známé už desítky let. Někoho to možná překvapí, ale většina dnes pěstovaných obilnin jsou hybridy původních matečních rostlin. Hybridy jsou totiž mnohem výnosnější než jejich mateční rostliny. Mají více biomasy a větší semena. To platí pro všechny tak zvané polyploidní rostliny, tedy takové, které mají více než dva chromozómy. Více než 70% z veškerých kvetoucích rostlin, včetně důležitých zemědělských plodin jako jsou pšenice, bavlna, banánovník cukrová třtina a další, jsou přirozeně polyploidní. Do nynějška však byly molekulární mechanismy probíhající v hybridních polyploidních rostlinách velkou neznámou.

Tým vědců studoval u těchto rostlin závislost jejich růstu, tvorby škrobu a fotosyntézu v různých denních hodinách. Zjistili tak, že rostliny jsou v tomto ohledu nejaktivnější v druhé polovině dne. Objevili přímé spojení mezi denními vnitřními hodinami rostlin a rychlostí jejich růstu. Pak už byl jen krůček k tomu, aby se pokusili pomocí biotechnologie přimět rostliny, aby si své vnitřní hodiny seřídily poněkud jinak, a podnítit u nich celodenní aktivitu, která bude mít za následek mnohem vyšší výnosy. Vědci se nyní soustřeďují na hledání vhodných matečních rostlin u kterých by našli potřebné geny. Z nich by vybrali ty nejlepší pro další křížení. To všechno lze uskutečnit tradičními pěstitelskými způsoby, proto by proti tomu neměli mít námitky ani zapřísáhlí odpůrci genetických manipulací.

Převzato z pořadu 21. století ČRo 2 - Praha.

Spustit audio