Energetici chtějí zvýšit spolehlivost elektrických přenosových soustav v Evropě

Evropští operátoři, kteří provozují přenosové soustavy elektrické energie, chtějí zvýšit jejich spolehlivost. Dohodli se proto na větší spolupráci. K dohodě, která má zamezit výpadkům elektřiny, se připojilo 11 evropských operátorů, mezi nimi i česká společnost ČEPS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jan Rosenauer

Spolehlivost přenosových sítí by mělo zvýšit informačně-technologické centrum pro výměnu dat a sledování bezpečnosti provozu. Provozovatelé díky němu budou lépe zvládat nestandardní situace, které v poslední době vznikají kvůli rychlému nárůstu výkonu větrných elektráren a také kvůli stoupající intenzitě přeshraničních přenosů elektřiny.

Např. v polovině listopadu byly některé úseky české přenosové soustavy krátkodobě přetíženy kvůli nadměrným dodávkám elektřiny z větrných elektráren v severní části Německa. Výpadky v dodávkách elektřiny sice nehrozily, podobná přetížení sítí je ale podle odborníků možné čekat i v budoucnu.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme