O výlovu rybníků

23. prosinec 2008

Josef Chmel z Rybářství Hluboká nad Vltavou a Světlana Lavičková nás pozvali na břeh rybníka po výlovu.

Stojíme na hrázi rybníka. Ale po výlovu tu zbylo už jen bahnisko a uprostřed louže. Co v ní ještě může žít?
Záleží na tom, jak rybáři rybník opustili. Pokud rybník zcela doloví, až na bláto, tak je samozřejmě prázdný, bez ryb. To je i případ rybníku, u kterého stojíme. Většinou ale rybáři, a u nás je to časté, rybník nedoloví. Sloví z rybníka jen ty velké ryby do sítí s řídkými oky. Drobné rybky v rybníce rádi zachovají, protože ty tam slouží jako potrava pro dravé ryby na příští rok. Drobné rybky tedy v rybníku zůstanou a je potřeba alespoň část vody rychle napustit zpátky, aby přežily.

Kdy se začínají rybníky po výlovu znovu napouštět?
U nás většinou okamžitě, protože jsou tu celé rybniční soustavy. Vyloví se ten spodní rybník a hned zakrátko po něm se loví ten rybník nad ním atd., takže se většinou přepouští voda z horního rybníka do spodního, takže ty rybníky v podstatě nejsou dlouho bez vody.

Výlov rybníka Hrubý

A v místech, kde není taková soustava rybníků?
Tam záleží na tom, zda je takzvaně voda "v ruce". V ruce znamená, mohu-li regulovat přítok do rybníka či nikoliv. Když mohu přítok regulovat, mohu si dovolit nechat rybník čtrnáct dní i tři neděle prázdný, zcela bez vody, aby oschl, aby tam mohli uhynout škůdci a zárodky nemocí, aby sluníčko vyhřálo dno (pokud se tedy poštěstí a slunko na sklonku podzimu ještě zasvitne), a pak ho teprve napustíme. U rybníku, kde je nedostatek vody, musím každou kapku schraňovat, takže rybník okamžitě po výlovu zastavujeme a chytáme již první vodu po lovení.

Když je rybník vylovený takřka do konce a zůstane jen uprostřed malá kalužinka s drobnými rybkami, k rybníku se jistě stahují i další zvířata, která tu hledají potravu.
Jsou to hlavně volavky a rackové, kteří využívají toho, že je rybník obnažený a dostanou se jak k drobným rybkám, tak k potravě v bahně na dně. Například pro volavku jsou tito živočichové jedinou potravou, a pochopitelně této možnosti ráda využije.

Výlov rybníka Krouna Velká

Takže když chci vidět v klidu a pohodě racky a volavky, mám dobrou příležitost u rybníka po výlovu.
Určitě je to místo jejich nejhustšího výskytu, soustřeďují se tu a loví.

Ovšem před lety jsme tu u vyloveného rybníka viděli i další návštěvníky. Byli to tak zvaní čapíci, kteří rybník "dolovovali", dovybírali.
Čapíci - to je zvláštní termín pro lidi, kteří chodili na konci výlovu a když rybáři skončili výlov, zaznělo tzv."Hoří!" od vedoucího výlovu, jenž znamenalo to, že si čapíci mohou zbytek, co zůstal v rybníce, dolovit pro sebe. Dříve, historicky, se toho využívalo především proto, že existovaly rybníky, kde bylo velmi nežádoucí, aby tam drobné rybičky, jako karasi apod., zůstaly, protože škodily další obsádce. Čapíci tedy rybník vyčistili a mohla se nasadit nová obsádka.

Převzato z pořadu Kalendárium přírody ČRo 2 - Praha.

Spustit audio