Včely znervózňují housenky

23. prosinec 2008

Včely nejsou jen opylovači, ale podle nové studie také tělesná stráž rostlin proti housenkám.

Němečtí biologové z Biocentra Würzburgské univerzity již dříve zjistili, že housenky mají na přední části těla smyslové chloupky, kterými detekují vibrace vzduchu. Chloupky je tak včas upozorní, že přilétá nějaký hmyz. Nejsou ovšem příliš dobře "vyladěné", takže housenka nepozná, jestli se k ní blíží dravá vosa, nebo neškodná včela. Možnost napadení ji ovšem stresuje natolik, že se přestává pohybovat po rostlině. A pokud ji šumění křídel znervózňuje neustále - což je na kvetoucích stromech, kolem kterých se včely jen hemží, častý jev, sežere housenka daleko méně listové plochy než v nepřítomnosti včel.

Včela

V nové studii vědci zjistili, že vliv včel na housenky musí být skutečně velký. Listy pokusných rostlin, kolem kterých létaly včely, totiž byly o 60 až 70 % méně okousané, než listy rostlin, které rostly v nepřítomnosti opylovačů. Tyto výsledky vůbec poprvé ukazují, že návštěvy včel mají pro rostliny víc než jen jednu výhodu a kromě opylení květů také snižují míru poškození listů žravými housenkami.

Studii popisuje článek v časopise Current Biology, který vychází 23. prosince.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.