Kamionů na silnicích ubylo, krize se projevuje i v dopravě

V listopadu se vybralo na mýtném méně než za stejný měsíc loňského roku. Stalo se tak poprvé od zavedení mýta. Finanční krize a zpomalení ekonomiky dopadly totiž i na české autodopravce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion na dálnici

Kamion na dálnici | Foto: Fotobanka stock.xchng

Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix: "Kamionová doprava velmi věrně kopíruje pohyby národního hospodářství. Je to pochopitelné, protože všechno, co vyrobíme nebo koupíme se sveze po silnici, něco dokonce víckrát. Takže jak klesá národní hospodářství, tak samozřejmě i silniční doprava."

Podle něho řada dopravců kvůli úbytku zakázek zkrachuje. "Zatím je to ve fázi ubývání zakázek, ale je nad slunce jasné, že mnoho firem skončí. Je to velký problém, zvlášť pro firmy, které se orientovaly na automobilový průmysl. Více ohroženy jsou firmy, které se zabývají pouze dopravou. Ty, které obsluhují celý logistický řetězec - to znamená - mají sklady, opravny, zřejmě krizi ustojí déle," předpověděl Felix.

Kamionoví dopravci zaplatili za rok 2007 na mýtném 5,6 miliardy korun. Odborníci na dopravu přitom čekali daleko méně. Tehdy výnos překvapil i ministerstvo dopravy. Podle jeho mluvčího, Karla Hanzelky, je z toho vidět, že mýtný systém funguje.

Před lety, kdy si dopravci ještě kupovali dálniční známky, se totiž vybralo podstatně méně, vysvětlil tehdy Hanzelka Radiožurnálu: "Tehdy byl výnos z těch kamionů přibližně miliarda a půl. Vyhoupli jsme se na 5,6 miliardy korun. Ukazuje se, že se splnilo to, co se očekávalo od mýtného systému. To znamená, že kamiony spravedlivě platí za to co ujedou, tedy poplatek za kilometr," řekl na počátku letošního roku Karel Hanzelka Radiožurnálu.

Mýtné pro kamióny v sousedním Německu příští rok citelně podraží . Rozhodla o tom nejtěsnějším rozdílem Spolková rada. Od 1. ledna 2009 tak řidiči zaplatí průměrně 16,3 centu za ujetý kilometr, namísto dosavadních třinácti a půl centu.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme