Madeta vypověděla další dodávky mléka, Gandalovič přislíbil zemědělcům podporu

Největší česká mlékárna - českobudějovická Madeta vypověděla už druhou smlouvu svým dodavatelům. V pondělí oznámila, že sníží od ledna objem vykupovaného mléka od Mlékařského a hospodářského družstva Střed. V úterý vypověděla smlouvu svému hlavnímu dodavateli družstvu Jih. Svůj záměr Madeta zdůvodnila nízkými cenami komodit, ze kterých jí plynou obrovské ztráty. V bezprostředním ohrožení jsou tak zemědělci na jihu a západě Čech - vláda už reagovala a ministr zemědělství Petr Gandalovič slíbil podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Výkup od družstva Střed chce snížit Madeta od ledna. A to o 50 tisíc litrů denně. S družstvem Jih by chtěla uzavřít novou smlouvu od 1. dubna. České televizi to potvrdil místopředseda družstva Zdeněk Houška: "Dneska jsme dostali výpověď na objem 500.000 litrů." Družstvo Jih mlékárně zatím dodává denně okolo 650.000 litrů mléka, tedy zhruba polovinu její potřeby. Madeta chce snížit dodávky o 130.000 litrů.

Vláda v úterý na situaci reagovala a ministr zemědělství Petr Gandalovič slíbil zemědělcům oživení trhu s mlékem. Jednání se šéfem resortu se zúčastnili zástupci zemědělských a potravinářských organizací i zpracovatelů.

Řešit krizi mléčného trhu chce ministr podporou jeho intervenčních nákupů a exportu, řekl to Radiožurnálu viceprezident Agrární komory Pavel Novotný:" Diskutovalo se o záležitostech o záležitostech soukromého skladování, intervenčního nákupu, zejména nákupu másla a hledání všech dalších cest podpory vývozu. Samozřejmě jsou to opatření, která nelze realizovat během několika dnů a ministr vyzval několikrát obě strany, aby se téhle složité situaci pokusily dohodnout."

Podpora mlékařů by měla přijít i s pomocí Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu. Na klesající výkupní ceny mléka si čeští farmáři stěžují delší dobu. Současné ceny jsou podle zemědělců nerentabilní a mohou vést k likvidaci chovů hovězího dobytka.

Pavel Novotný také uvedl, že záměr zemědělců v lednu protestovat proti údajně nízkým výkupním cenám mléka rozdáváním vlastní produkce i letáků před provozovnami obchodních řetězců stále platí.

Prezident agrární komory Jan Veleba varuje před obrovským problémem - a tím je zhroucení trhu s mlékem: "Kráva zkrátka není soustruh - to nejde vypnout, nejde otočit vypínačem. Chci věřit tomu, že ten problém se vyřeší. Pokud by se nevyřešil, tak si myslím, že málokdo dovede domyslet události, které by mohly následovat."

Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce je příčinou nízkých výkupních, výrobních i prodejních cen mléka celosvětově stagnující trh.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme