Evropská digitální knihovna po měsíci opět funguje, zatím zkušebně

Měsíc po svém kolapsu obnovila evropská digitální knihovna Europeana provoz. Ještě v den jejího spuštění nevydržely servery nápor zájemců a systém knihovny se zhroutil. Teď sice znovu funguje, ale stále jen ve zkušebním provozu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahájení provozu evropské knihovny Europeana

zahájení provozu evropské knihovny Europeana | Foto: AFP

Digitální knihovna Europeana zkolabovala 20.listopadu, když zaznamenala opravdu nebývalý zájem o své fondy. Během jedné hodiny si některý z v ní uložených dokumentů chtělo prohlédnout více než 10 milionů uživatelů internetu.

Například knihy Franze Kafky si chtěly číst hned 4 tisíce zájemců najednou. Dnes Europeana už opět funguje. Na webových stránkách Europeana.eu je ale stále upozornění, že počet přístupů do knihovny je omezený.

"Pracuje teď se čtyřnásobnou kapacitou serverů. Zatím si vede dobře. Stáje jde ale o zkušební provoz, abychom zjistili, jestli nebude nutné ve špičkách servery ještě posílit," uvedl mluvčí eurokomisařky pro informační společnost Martin Selmayr.

Od února by se měly v knihovně začít objevovat nové, dosud nezařazené dokumenty.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme