Belgie je stále bez nové vlády

Belgičané nedostali k Vánocům novou vládu. Ta dosavadní vedená premiérem Yvesem Letermem podala minulý pátek demisi. Podlehla tlaku podezření, že se člen kabinetu pokoušel ovlivnit rozhodnutí soudu v případu prodeje banky Fortis. Předvánoční vyjednávání zatím nevedla k nalezení Letermova nástupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Belgie - sídlo vlády v Bruselu

Bývalý několikanásobný úspěšný premiér z 80. let minulého století Wilfried Martens, pověřený belgickým králem Albertem II. hledáním východiska z vládní krize, zatím kandidáta na nového premiéra nemá. Po jednáních s koaličními stranami se sešel i s představiteli opozice, ale marně. V konzultacích s politiky bude pokračovat v pátek, tedy ještě o vánočních svátcích.

Nejčastěji vyslovovaným jménem možného předsedy vlády je Jean Luc Dehaene, který už stál v čele kabinetu sedm let do roku 1999. Má renomé zkušeného krizového manažera.

V brzké vytvoření nové vlády věří také belgický král Albert II.: "Pevně doufám, že zodpovědnost všech povede k rychlému zformování nové vlády, aby mohla pokračovat v účinném řešení naléhavých hospodářských, společenských a finančních problémů země."

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme