V německé koalici neutichá spor kvůli využívání atomové energie

Ani o Vánocích neustala přestřelka mezi stranami německé velké koalice ohledně využívání energie z jádra. CDU kancléřky Angely Merkelové varuje před prohlubováním závislosti na ruském plynu. Sociální demokraté zase trvají na dodržení závazku odpojit do roku 2020 německé atomové reaktory ze sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mochovce

Mochovce | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Ministr životního prostředí Sigmar Gabriel řekl, že křesťanští demokraté ,přežvýkáváním starých argumentů jen mrhají drahocenným časem a energií.' Podle ministra za SPD by přitom v mantinelech stávajícího zákona bylo možné předčasně uzavřít sedm nejstarších německých atomových elektráren a jejich produkci převést na nové, bezpečnější reaktory.

"Ty by přitom mohly fungovat ještě dlouho po roce 2020," zdůraznil Gabriel, podle něhož by pro takovou operaci nemuseli provozovatelé místních elektráren ani žádat povolení. Sociálnědemokratický ministr ještě kritizoval energetické koncerny, že spekulují s jiným rozložením sil na německé politické scéně po volbách v roce 2009.

Místopředsedkyně poslanecké frakce CDU/CSU Katherina Reicheová si naopak myslí, že je to SPD, která musí v otázce atomové energie dospět k rozumu. Zatím totiž podle ní sociální demokraté ,vězí v ideologické kleci.'

Přečtěte si také:
V Česku se rozhodne o úložišti jaderného odpadu do roku 2025
V policejní fiasko se změnil transport jaderného odpadu do meziskladu v Německu
CDU a CSU chtějí v Německu s pomocí atomové energie snížit cenu elektřiny
V Německu se reálně uvažuje o prodloužení životnosti jaderných elektráren

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme