Strasti zahraničních zpravodajů

Zpravodajům se při jejich práci mohou přihodit lecjaké nečekané věci. Cizí a neznámé prostředí je častou příčinou více či méně příjemných překvapení. Zdrojem nových situací se ale může stát i domácí okolí.

Mluvíte-li často do rádia, pak se vám určitě stane, že se právě ve chvíli vašeho živého vysílání objeví u dveří listonoš, který ovšem nezvoní dvakrát, ale nejméně osmapadesátkrát, než mu, vám a i všem kolem prasknou nervy.

Tyto přespříliš živé vstupy má na svědomí fakt, že zpravodajové jako studio používají jeden z pokojů normálního bytu. Dříve se vysílalo hlavně přes telefon, a díky tomu byl posluchač ušetřen zvuků z pozadí. Zpravodaj se před nepříznivými vnějšími okolnostmi mohl schovat například ve skříni.

Maximálně se mohlo stát, že vám kolegové v době vysílání volali na druhý telefon, protože ten první byl samozřejmě obsazený. Nová technika přinesla možnost téměř dokonalého propojení bytového studia s vysílacím centrem na Vinohradech.

Když jsme ale přebírali tyto drahé přístroje, nikdo nám neřekl, jak jsou zákeřné. Posluchač se díky moderní technice může mimoděk dozvědět, který ze zpravodajů má hyperaktivní děti nebo velkého psa. Děti ani zvířata totiž vaše vysílání kupodivu vůbec nezajímá - chtějí si hrát, trhat koberec nebo demolovat nábytek.

Jestliže zpravodaj bydlí ve starším bytě, který má takzvané papírové zdi, pak se občas mohou do vysílání dostat i dost zajímavé zvuky. Nejen v bytě, ale i při natáčení venku vás může potkat hodně nečekaných věcí. Zvukovému záznamu silně vadí blízkost mobilního telefonu. Svůj mobil si při natáčení můžete vypnout, nemůžete ale vypnout telefony všech lidí, kteří se pohybují ve vašem okolí. To pak vznikají takové nepoužitelné nahrávky.

Když už se vám podaří eliminovat všechny rušivé vlivy, může nastat jiný problém. Nedávno jsem natáčel s jednou mladou herečkou. Potíž byla v tom, že tato dívka se chtěla vyjadřovat jen zpěvem. Při některých akcích sice nejde o život - to bych přeháněl - ale obsah žaludku jednou v sázce byl: Při jízdě na rybářském člunu po vlnách Baltského moře.

Trochu jiná nebezpečí na reportéra číhají v davu, a není to jen davové šílenství. Občasným důsledkem natáčení na různých demonstracích a jiných masových záležitostech, zvláště na podzim, bývá kapénková nákaza nebo přinejmenším nachlazení. V takových případech není radno vystupovat živě. Ušetříme tím posluchače následujících projevů.

To potvrzuje, že všechno, co jste slyšeli, je pravda. A když je opravdu nejhůř s ztratíte hlas, musí za vás zaskočit někdo z okolí. Jako například teď: Z Varšavy, Martin Dorazín, Český rozhlas.

autor: mdo
Spustit audio