Ředitelé škol dostanou od ledna možnost trestat takzvanou kyberšikanu

Ředitelé škol budou moci od nového roku snáz trestat takzvanou kyberšikanu, tedy ubližování nebo zastrašování pomocí moderních technologií, nejčastěji mobilního telefonu či e-mailu. Umožnit by jim to měl předpis ministerstva školství, který tento pojem nově zavádí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šikana

šikana | Foto: wanda.atlas.sk

Předpis dává ředitelům možnost trestat tuto formu šikany například důtkou, sníženou známkou z chování, vyloučením ze školy nebo převedením žáka do jiné třídy.

Dosud totiž jedinou cestu, jak se kyberšikaně bránit, představovala úprava příslušného školního řádu. To ale mnohdy příliš účinné nebylo, potvrzuje i ředitelka příbramské Základní školy 28. října Iva Palánová.

"Je pravda, že žáci používají mobilní telefon při vyučování, a proto jsme upravili náš školní řád tak, abychom měli možnost nějakým způsobem sankciovat toto chování. Mobil je samozřejmě součástí dnešního života, takže náš školní řád má pěvně daná pravidla, kdy je možné mobil použít," řekla Palánová.

Pedagogové přiznávají, že žáci používají v hodině mobil i k opisování, píšou SMS zprávy nebo třeba fotí spolužáky. To je ale menší zlo. Kyberšikana jako taková totiž znamená, že útočník natočí šikanování spolužáka nebo jeho reakci v často vyprovokované situaci a tento záznam umístí na internetu. Další formou jsou výhružné SMS, telefonáty a podobně. Materiály, které se tak dostávají na veřejnost, bývají urážlivé nebo ponižující.

Nový předpis by ovšem neměl upravovat jen tresty za kyberšikanu, ale zavádí i možnost postihnout šikanování vůbec. Měl by rovněž upozornit na její závažnost a poskytnout učitelům informace, jak tento problém řešit a jak děti chránit. "Já ho velmi vítám, protože každá opora v legislativě ze strany ministerstva jenom posílí pozici učitele a školy jako takové v očích veřejnosti," dodává ředitelka příbramské školy.

Martin Hromádka, Kateřina Roszová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme