Bobři se v mnohém podobají lidem

30. prosinec 2008

Chráněná krajinná oblast Český les se může pochlubit jednou z nejpočetnějších populací bobra evropského v ČR. Na území od Lesné k Železné žije podle odhadu 25 bobřích rodin, což představuje asi 100 až 120 jedinců. Redaktor Jan Dvořák zjistil o tomto kriticky ohroženém druhu další zajímavosti.

Třída savci, řád hlodavci, čeleď bobrovití, rod bobr, druh bobr evropský. To je zoologické zařazení jednoho z nejzajímavějších živočichů na světě. Máme to štěstí, že se bobr vyskytuje i v České republice. Navíc se dá tento až 30 kilogramů těžký hlodavec směle přirovnat k člověku. Podle zooložky Petry Cehlárikové už jen tím, že je monogamní.
Znamená to, že tvoří trvalý životní pár. Žijí v rodině, tedy spolu s rodiči žijí v příslušném teritoriu potomci z dvou až třech vrhů a v rodině tak může být pět až sedm mláďat.

Přitom stejně jako člověk se i bobr rád podívá na fešnou bobřici.
S bobří monogamií to bude asi jako u lidí. Není zkrátka vždy stoprocentní.

Práce bobra je důkladná

Jistá podobnost bobra s člověkem se dá najít i v ostatních činnostech.
Například stejně jako my si bobři staví obydlí, v jejich případě hrady nebo nory. Umí si přeměňovat životní prostředí k obrazu svému. Staví hráze z toho důvodu, že potřebuje mít zaplavený vchod do svého obydlí a také proto, aby se dostal po vodě, kde se cítí bezpečně, k potravě.

Když bobrovi nestačí hráz, dokáže si vybudovat plavební kanál až k místu, kam potřebuje.
Staví si celý dopravní systém, po kanálech potom dopravuje stavební dříví, kam potřebuje. Stejně jako člověk má rozvinuté signály a komunikační systém. A také umí vodu využívat jako ledničku. Do této přírodní ledničky dává nejraději větvě s čerstvou kůrou. V blízkosti nor nebo hradů, kde bude přečkávat zimu, si na dno toku natahá větvičky. Aby mu neuplavaly, zatíží je kameny, a díky tomu, že větve leží pod vodou, zůstávají čerstvé během celé zimy. I v případě, že vodní hladina zamrzne, má přístup k potravě zajištěný.

00838425.jpeg

A ještě pro zajímavost dodáme, že CHKO Český les se může také pochlubit výskytem asi nejvzácnějšího živočicha žijícího na území Česka - plcha zahradního. Zatím je tu jeho výskyt jen potvrzený, jak silná je jeho populace, se ještě neví.

Převzato z pořadu Natura Českého rozhlasu Leonardo.

Spustit audio