Ubývá křesťanů na půlnoční mši v Betlémě

24. prosinec 2008
Zblízka

Podle biblické legendy se Ježíš narodil v Betlémě. Právě tam se dnes bude upírat pozornost stovek milionů křesťanů z celého světa. Palestinský Betlém se opět stane dějištěm snad nejsledovanější půlnoční mše a do města přibudou tisíce zahraničních poutníků. Za vánoční slávou se ale skrývá problém, o kterém se ve světě příliš neví. Jak Zblízka viděl Břetislav Tureček, v Betlémě rapidně ubývá křesťanů.

Miguel AVAT, křesťanský aktivista -------------------- Lidé ve světě většinou ani netuší, že v Palestině žijí křesťané. Myslí si, že tu jsou pouze muslimové nebo Židé. Mezi tím ale palestinských křesťanů velmi rychle ubývá, procento po procentu, každý den, každou minutu.

Břetislav TUREČEK, redaktor -------------------- Miguel Avat je křesťanský aktivista, který jen shrnuje realitu posledních desetiletí. Za britské zprávy v roce 1947 tvořily křesťané tři čtvrtiny betlémského obyvatelstva a muslimové zbývajících pětadvacet procent. Dnes je ve třicetitisícovém městě poměr přesně opačný. Někteří izraelští autoři a křesťanští aktivisté na Západě tvrdí, že křesťany vyhání tlak ze strany většinových muslimů. Možná ale bude lepší zeptat se samotných Arabů. Třeba Samíra Hazbúna, ten patří k přednímu rodu v Betlémě. Vystudoval ekonomii v Československu a dnes vede zdejší obchodní komoru. Co je pravdy na tom, že kvůli útlaku muslimů odsud odcházejí hlavně křesťani?

Samír HAZBÚN -------------------- Je to, heleďte, já vám to řeknu. Já jsem křesťan, žiju v téhle společnosti už tak dlouho, vím, jak to funguje. Částečně možné je to takhle, ale největší problém máme tu politickou situaci. Ta politická situace začala ovlivňovat velice špatně lidi a jejich životní úroveň. Na druhou stranu přestali lidi vidět, že mají budoucnost, protože neviději, že tam je politické řešení.

Břetislav TUREČEK, redaktor -------------------- O nátlaku muslimů se spekuluje zejména v posledních třech letech, kdy výrazně posílilo islamistické hnutí Hamas. Samotní křesťané však upozorňují, že jde často o běžné sousedské spory. Jakmile jsou ale jednou ze stran křesťané a tou druhou muslimové, kauza prý okamžitě dostává nádech náboženského střetu. Jindy se zase objevují zvěsti o tlaku na prodejce alkoholu. Křesťanská novinářka Lýdia Churiová k odlivu svých souvěrců říká:

Lýdia CHURIOVÁ, křesťanská novinářka -------------------- Je to hlavně kvůli politické situaci. Také ale asi hledají liberálnější prostředí. Jsou tu nějaké drobné problémy, možná je někde nějaký tlak, ale na druhou stranu je tu řada obchodů s alkoholem a problémy nemají. Netvrdím, že je všechno perfektní, ale svobodu tu jako křesťané máme.

Břetislav TUREČEK, redaktor -------------------- Všichni si stěžují na izraelskou okupaci, omezený pohyb obyvatel a zboží, propad životní úrovně. Otázka, proč tohle všechno snášejí hůře křesťané než muslimové, ale dál visí ve vzduchu. Aktivista Miguel Avat má tuhle odpověď:

Miguel AVAT, křesťanský aktivista -------------------- Křesťané hledají vyšší životní úroveň usilovněji než ostatní skupiny. Proto také odcházejí víc než muslimové. Navíc, proč by měli žít tady jako menšina, když na Západě se stanou součástí křesťanské většiny.

Břetislav TUREČEK, redaktor -------------------- Mimo mikrofon se během práce na reportáži dozvídám, že západní ambasády umožňují vystěhování mnohem ochotněji palestinským křesťanům než muslimům. Roli v tom určitě hrají i občasné novinové články o diskriminaci křesťanů, takže se zase dostávám na začátek kruhu. Jisté je tak jedno, dnes křesťané ve městě budou mít zase většinu. Očekává se totiž na třicet tisíc poutníků z celého světa. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Betlém.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio