Návrhy na změny volebního systému jsou hotové, posoudí je vláda

Pravidla pro přepočítávání hlasů po parlamentních volbách by se měla změnit. Počítá s tím trojkoalice. V lednu mají na Úřad vlády dorazit vypracované návrhy tří modelů volebního systému. Poslanci by je mohli mít v lavicích na jaře příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Marián Vojtek

Hlasy po změně volebního systému zesílily po parlamentních volbách před dvěma lety. Nový způsob by měl zvýhodnit vítěze a naopak neublížit malým stranám.

Na třech možných variantách se členové vlády dohodli v létě. Ministerstvo spravedlnosti je rozpracovalo a vláda Mirka Topolánka (ODS) by o té nejvýhodnější měla rozhodnout do dvou měsíců.

"Vláda uložila z původního návrhu dál rozpracovat varianty skotskou, řeckou a holandskou a ministerstvo spravedlnosti za spolupráce odborníků z ministerstva vnitra, Českého statistického úřadu nebo i z akademické sféry rozpracovalo tyto tři varianty, každou ve dvou alternativách. Tudíž se předpokládá celkem šest návrhů řešení," vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Každý ze tří modelů využívá jiný způsob přepočítávání hlasů. Skotský model zohledňuje výsledky v krajích i za celou republiku. Mandáty přerozděluje ve dvou kolech. Řecký model je podobný, ale vítězi náleží bonus. Nizozemský varianta hlasy přepočítává za celou republiku a vítěze také zvýhodňuje.

Při přípravě změny volebního systému se ozvali také opoziční sociální demokraté. Vládě vytýkají, že je k diskuzi jako parlamentní stranu nepřizvala. Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman by naopak uvítal změnu volebního systému na většinový, a to už od příštích parlamentních voleb.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme