Češi táhnou za horkými prameny na Slovensko

Kam se hrabe moře na horkou lázeň. S tímto příjemným pocitem po těle každoročně noří do termálních bazénů statisíce rekreantů z České republiky. Jejich cílem ovšem nejsou domácí lázně, ale horké prameny v Maďarsku a především na Slovensku. S trochou nadsázky tak můžeme říct, že slovenské termální lázně drží nad vodou právě turisté z Česka.

Plavci či spíše lachtani, tak na mě vždy působí spokojené osazenstvo vyhřátých bazénů. Ani stopa po napětí nebo nervozitě, rozehřátá těla vláční a horké páry lehce zatemňují mysl. Nechci tím nikoho urážet, sám patřím mezi náruživce a klidně se nechám horkou vodu připravit o rozum. Vždyť posuďte sami tu blaženost.

"Hlavně cítím úlevu, že nejsem v práci," uvedla jedna ze slovenských rekreantek. "Třeba mě bolí kloub, přijedu sem a je to bezvadné. Opravdu to stojí za to," doplnila její česká kolegyně.

Takové slastné okamžiky si může člověk dopřát asi v 50 obcích, kde si lidé ochočili horké prameny k užitku a také k zisku. Jenom taková Podhájska, která se pyšní slanou vodou kvality Mrtvého moře, přivábí každý rok 700 tisíc lidí, z toho více než dvě třetiny z Česka, říká starosta Vladimír Bakoš.

"Pravidelně vystavujeme v Bratislavě. Letos jsme ale vypustili z toho důvodu, že v Brně nás poznali více než v Bratislavě Slováci. Tam už se nás návštěvníci přímo ptali. Jsme velmi rádi, že máme takové dobré jméno v České republice," vysvětlil starosta.

Lidé mají totiž ve zvyku najít si své oblíbené termální lázně, do kterých se pak neustále vrací, a mnohdy i 20 let, jak mi kdysi vyprávěla rozehřátá dáma ve Velkém Mederu. Tato vesnice u maďarských hranic nabízí dokonalé útočiště všem hledačům horkých lázní.

"Jezdíme sem už několik let. Vlastně už čtvrté nebo páté Vánoce. Když jsme tu byli v létě ve vedru, tak jsme toužili mít teplo na tělo a na hlavu sníh," přiblížil svoji motivaci k zimním cestám na Slovensko jeden z českých návštěvníků lázní.

Ovšem mimořádný zážitek nabízí i nenápadný bazén v Západních Tatrách ve vesnici Oravice. Z vody je vidět přímo na sjezdovku a po závěrečné kristiánce se hbitý lyžař promění v lenivého plavce za 10 minut. "Je tu parádně. Škoda, že tu není metr sněhu jako minulý rok a minus 35 stupňů. Vyválíme se ve sněhu a pak se vrátíme zpět. Jakoby ho jehlami píchali. Je to krásný zážitek," pochlubil se se svými loňskými zážitky slovenský lyžař.

Všechny tyto termály jsou si podobné jako vejce vejci v několika rysech. Kromě horké vody nabízejí silné zázemí, jako jsou masáže, různé terapie, stejně jako bufety, restaurace, obchody nebo trhy. "Je tu hodně levně, když porovná ceny, když jdu do bazénu. Ani to nemusí být Praha a zaplatím tam za dvě hodiny možná to samé, co tady za celý den. Ubytování můžete sehnat třeba i za 200 korun, ale samozřejmě třeba i za 3000," přiblížila cenové relace česká turistka.

Termálními lázněmi v Česku jsou třeba západočeské lázně. Mají ovšem pověst luxusních středisek, kde navíc platí přísný ozdravný režim a vůbec nepůsobí vstřícně. Jinak by přece musely praskat ve švech a turisté by nejezdili v houfech až na Slovensku, o Maďarsku nemluvě.

autor: lsm
Spustit audio