Moje vánoční kometa

31. prosinec 2008

Období Vánoc a konce roku si lze zpestřit různými aktivitami. Jednou z nich je soutěž Moje vánoční kometa. Pokud vás zajímá vesmír a dění na obloze, můžete se pokusit některou kometu přímo vyfotografovat. Pokud jste zaměření spíše umělecky, můžete využít jiné kategorie soutěže a kometu namalovat nebo třeba vymodelovat.

Vánoční čas je spojen s několika symboly. Mezi ty nejpoužívanější patří takzvaná vánoční hvězda. Každý alespoň trochu poučený laik, ale z jejího zobrazení pochopí, že se jedná o kometu. Komety při tom nejsou žádné hvězdy s ohonem, jsou to ledová tělesa, černá jak uhel a nepravidelných tvarů. Historický výzkum ukázal, že Betlémskou hvězdu v podobě komety ztvárnil roku 1304 italský malíř Giotto di Bondone a od té doby si ji jako kometu malujeme o Vánocích i my.

Vyhrajte s kometou
Tohoto astronomického symbolu Vánoc se ujala letos už svým čtvrtým ročníkem soutěž "Moje vánoční kometa". O co v ní jde? Ve čtyřech kategoriích, kde se najde opravdu každý, máte za úkol vyfotit, namalovat nebo vymodelovat kometu. Své dílo můžete doplnit třeba vtipným textem. Nejlepší díla budou odměněna věcnými cenami. Soutěž vyhlašuje Společnost pro meziplanetární hmotu (SMPH), Česká astronomická společnost (ČAS) a Sekce pro mládež ČAS.

Kometa a Velká medvědice

Soutěž je určena pro všechny fotografy a výtvarníky-fotografy bez rozdílu věku. Uzávěrka této soutěže je 6. 1. 2009 a vyhlášení výsledků proběhne po zhodnocení porotou dne 23. 1. 2009. Pro zařazení fotografií do soutěže je rozhodující datum odeslání e-mailu se snímky, a to nejpozději 6. 1. 2009 ve 23:59:59 na adresu soutez@astro.cz.

Kategorie snímků:

Vlasatice
  • 1. Kometa - součást Sluneční soustavy
    Snímky komet získané pro astronomické účely - odborné i popularizační, zde nesmí být použita fotomontáž!
  • 2. Kometa inspirující
    Kometa jako znamení a inspirace, vánoční symbol i kýč.
  • 3. Moje vánoční kometa...
    aneb ...co není jasné ze snímku doplňte komentářem! Váš smysl pro humor ve spojení se symbolem vánoc a vše co je mimo kategorii 1 a 2.
  • 4. Vánoční hvězda dětskýma očima
    Kategorie pro děti - od komety na obloze přes vánoční hvězdy kolem nás až po vlastní výtvor (kresbu, keramiku, výrobek z modelíny,...), výrobek je však potřeba nafotografovat.
  • Podrobnosti najdete na serveru www.astro.cz

    autor: Petr Sobotka
    Spustit audio

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    3x Karel Klostermann

    Koupit

    Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.