Vláda 1. listopadu zveřejní datum přijetí eura

Prvního listopadu chce vláda oznámit termín přijetí společné evropské měny v České republice. Premiér Mirek Topolánek to řekl v České televizi. Stanovení termínu přivítal stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka i zástupci podnikatelských svazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Pro přijetí eura musí Česko plnit takzvaná maastrichtská konvergenční kritéria. Plán plnění kritérií by mělo ministerstvo financí předložit na jednání vlády do konce října. Podle ekonomů je zavedení společné evropské měny u nás reálné v roce 2013 nebo 2014.

Z konvergenční zprávy Evropské komise z loňského května vyplývá, že naše republika zatím nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Současně neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Lenka Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme