Barack Obama začíná řešit ekonomické potíže Ameriky

Barack Obama se stane oficiálně prezidentem až 20. ledna. Už teď na něj ale naléhají ekonomické problémy země, které bude řešit po nástupu do Bílého domu. Hned po návratu z vánoční pracovní dovolené proto zamíří do amerického Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Barack Obama zamíří z rodné Havaje do Washingtonu. V Kongresu se má v pondělí setkat s představiteli demokratických zákonodárců: Nancy Pelosiovou, šéfkou Sněmovny reprezentantů a lídrem demokratické většiny v Senátu Harry Reidem. Podle nejmenovaných zdrojů se mají s nastupujícím prezidentem setkat i představitelé republikánů. Oficiálně to ale zatím nebylo potvrzené.

Obamův ekonomický tým a demokraté v Kongresu doufají, že až nový prezident nastoupí do Bílého domu, budou mu moci předložit k podepsání návrh balíku stimulačních opatření, který má dát impuls churavějící americké ekonomice a pomoci jí ze současných potíží.

Barack Obama už v několika vystoupeních oznámil, že jeho ekonomický tým připravuje velkorysý plán investic do infrastruktury Spojených států. Údajně nejrozsáhlejší od poloviny minulého století, kdy se za prezidenta Eisenhowera začalo s výstavbou celostátní sítě dálnic. Obnova silniční, energetické infrastruktury a renovace státních budov včetně škol má přinést pracovní místa několika milionům lidí.

Podle dosavadních informací by Obamův plán ekonomické obnovy měl stát od 665 do 775 miliard dolarů. Republikáni v Kongresu se ale obávají, že se náklady z peněz daňových poplatníků vyšplhají až do výše jednoho bilionu dolarů. Zároveň varují před plýtváním a žádají přísnou kontrolu nad tím, jakým způsobem se s prostředky na pomoc americké ekonomice bude nakládat.

Kongres se shoduje v tom, že nový prezident musí jednat hned po nástupu do funkce. Neshoduje se ale v tom, co přesně má jeho ekonomický tým navrhnout. Schůzka Baracka Obamy s kongresovými představiteli je pravděpodobně začátkem jednacího maratónu, na jehož konci bude kompromis přijatelný pro demokraty i republikány.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme