Stát vykázal nejlepší hospodářský výsledek za jedenáct let

Státní rozpočet skončil v roce 2008 se schodkem ve výši 19 miliard a 400 milionů korun. Sdělilo to ministerstvo financí, které přitom původně počítalo se schodkem o 50 miliard vyšším, měl činit 70 miliard a 800 milionů korun. A tento předpoklad dokonce v létě navýšilo o další půl miliardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Stát loni hospodařil se schodkem 19,4 miliardy korun. Česká republika vykázala proto nejlepší hospodářský výsledek za posledních 11 let. Českému rozhlasu ministr financí Miroslav Kalousek vysvětlil, kde se podařilo ušetřit nejvíce: "Ten hlavní důvod je fiskální disciplina vlády a naprosto přísné dodržování výdajových limitů. My jsme nedovolili utratit o korunu více, než bylo stanoveno výdajovým limitem, přestože v rezervních fondech jednotlivých kapitol prostředky teoreticky existovaly. A protože vláda byla takto fiskálně disciplinovaná a dodržovala zákon, tak celkový výsledek je velmi pozitivní."

Podle ministerstva financí výsledek loňského hospodaření vytváří lepší pozici při mírnění dopadů finanční a ekonomické krize. Na letošek počítá ministerstvo financí se schodkem přes 38 miliard korun. To ale ještě není definitivní. Českému rozhlasu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

"Do konce ledna budeme informovat Poslaneckou sněmovnu o zreálnění rozpočtu na rok 2009. Teď velmi intenzivně s kolegy pracujeme na jednotlivých návrzích, které chci v polovině ledna předložit vládě k diskusi, a do konce ledna věřím, že předložím Poslanecké sněmovně a veřejnosti návrh korekcí na příjmové i výdajové straně rozpočtu, který už bude odrážet reálnou situaci," doufá Kalousek.

O výsledku loňského hospodaření státu jsme diskutovali i v pátečním Radiofóru.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme