Topolánek chce odvolání Čunka, vedení lidovců zase Kalouska

Předsednictvo KDU-ČSL dnes po několikahodinovém jednání doporučilo odchod ministra financí Miroslava Kalouska z vlády. Jeho odvolání při diskuzích o personálních změnách v kabinetu navrhl šéf lidovců Jiří Čunek. Podle představ premiéra Mirka Topolánka (ODS) by naopak měl svůj úřad opustit ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Topolánek dokonce pohrozil, že bude-li KDU-ČSL trvat na odchodu Kalouska z vlády a na setrvání Čunka v kabinetu, povede to k pádu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek odchází ze zasedání předsednictva KDU-ČSL

Miroslav Kalousek odchází ze zasedání předsednictva KDU-ČSL | Zdroj: ČTK

Předsednictvo KDU-ČSL se dnes dohodlo, že o tom, kdo by měl opustit vládu za KDU-ČSL, se rozhodne už tento pátek. Hlasovat o tom budou hned dva nejvyšší stranické orgány - celostátní výbor i celostátní konference. Předsednictvo dá jejich členům k posouzení návrh na odvolání ministra financí Miroslava Kalouska.

Předsednictvo jednalo o změnách na ministerských postech přes čtyři hodiny. "Situaci, kterou jsme řešili, považujeme z pohledu pozice strany za vážnou, rozhodnutí za velice závažné. A proto jsme diskutovali všechny možné varianty, které mohou nastat a případně nastanou, když budeme realizovat jednotlivé kroky," uvedl po jednání šéf KDU-ČSL Jiří Čunek.

Důvody, proč má z vlády odejít právě ministr Kalousek, odmítl ale předseda lidovců komentovat. Chce je sdělit až po pátečním jednání celostátního výboru a konference KDU-ČSL. O osobní spor mezi ním a Kalouskem se ale podle Čunka nejedná:

"To není spor dvou lidí v sousedské půtce, kdy se pak spolu nebaví. To je záležitost skutečně politického rozhodnutí. Já si myslím, že byť to naše vztahy nezlepšuje, ale určitě to nevede z mé strany a myslím, že ani z jeho strany k totálnímu odmítání toho druhého či nekomunikace s tím druhým."

Kalouska dnešní rozhodnutí předsednictva nepřekvapilo. Podle něj za návrhy na jeho odvolání stojí zástupné argumenty. Výtky části lidovců, že se odklonil od lidovecké politiky, ale odmítá:

"Jsem schopen prokázat, že ministr financí nedělal nikdy nic jiného než to, co bylo koaličně dohodnuto. A upřímně řečeno, finanční reforma, která získala i svá zahraniční ocenění, má velmi blízko k programu KDU-ČSL, za který jsme byli zvoleni. Odmítám se věnovat zástupným argumentům některých spolustraníků."

Za ministra už se postavila většina lidoveckých krajských lídrů. Zastal se ho i šéf Senátu Přemysl Sobotka: "Odvolávat současného ministra financí, který dosáhne nejnižšího schodku za posledních dvanáct nebo kolik let, by nebylo zrovna nejrozumnější."

Podle občansko-demokratického premiéra Mirka Topolánka si musí veškeré spory vyřešit lidovci sami. Doufá nicméně, že KDU-ČSL nakonec nebude chtít dostat Kalouska z vlády. Pokud má mít vláda podle něj dynamiku, musí tomu potom podle Topolánka odpovídat i její složení.

Premiér také potvrdil, že odchod šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka z vlády byl opravdu jedním ze scénářů, o kterých se jednalo. Blížší informace ale odmítl poskytnout:

"Pravdou je - a to jsem potvrdil teprve poté, co mediálně nechali lidovci tyto informace uniknout - že můj návrh na rekonstrukci lidoveckých ministrů padl v rozsahu odchodu Jiřího Čunka z vlády. A já nemíním tu informaci nějakým dalším způsobem rozšiřovat. Domnívám se, že z těch ministrů KDU-ČSL, kteří ve vládě jdou, to byl návrh opodstatněný."

Topolánek současně dodal, že definitivní slovo nad změnami ve vládě bude mít on sám. V pořadu Radiožurnálu 20 minut pak otevřeně pohrozil pádem vlády v případě, že bude KDU-ČSL trvat na odchodu lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska a naopak na setrvání svého předsedy a vicepremiéra Jiřího Čunka v kabinetu. Doslova řekl, že buď bude vláda v té podobě, kterou on navrhne, nebo nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve vládě (a také o zemním plynu z Ruska) mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu premiér Mirek Topolánek

Přečtěte si o vývoji situace:
Na dojednání změn ve vládě potřebují lidovci a zelení čas
Topolánek zatím nezačne měnit ministry
Topolánek v pondělí oznámí výrazné změny ve vládě
J. Paroubek: ČSSD má dostatek hlasů pro nedůvěru vládě
O změnách ve vládě bude možná jasno až v lednu
V Topolánkově kabinetu se budou měnit ministři
Změní se po volbách složení vlády? Budou v ní hejtmani ODS?

Veronika Malá, Václava Marešová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme