Jak tají zlaté nanočástice

6. leden 2009

Zlaté nanočástice a infračervené světlo - tak vypadá nový systém transportu a uvolnění několika léčiv současně.

U některých nemocí - například AIDS nebo rakoviny - se pacient neobjede bez vzájemné spolupráce několika různých léčiv. Nové transportní systémy, které využívají nanočástice a léčivo dopraví na cílové místo, zatím existují pro dva druhy různých látek. Problém je, že "časovací zařízení", které zajistí správnou dobu uvolnění nákladu z nanočástic, musí být součástí systému. Inženýři z MIT nyní navrhují systém nový, který by dokázal řízeně uvolnit až čtyři látky a který by šlo ovládat zvenčí.

Nahoře zlaté nanočástice, vlevo dole "nanokapsle" a vpravo dole "nanopaličky"

Nový systém využívá skutečnost, že zlaté nanočástice se rozkládají, pokud jsou vystaveny infračervenému světlu. Vlnová délka světla, při které nanočástice tají, se přitom řídí jejich tvarem. Inženýři zatím vytvořili dva typy zlatých nanočástic - první, protáhlejší "nanopaličky" tají při 1100 nanometrech, zatímco kulovitější "nanokapsle" začnou tát už při vlnové délce 800 nanometrů. Směs těchto nanočástic díky tomu může svůj náklad uvolnit ve správném pořadí - stačí zvolit vlnovou délku infračerveného světla a nechat ji působit. Podle zprávy z MIT je teoreticky možné připravit nanočástice čtyř různých tvarů, schopné transportovat a uvolňovat čtyři typy léčiv.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.