Egypt oznámil konkrétní plán příměří pro Gazu

Izrael a Palestinci musejí okamžitě zastavit palbu a pak u jednacího stolu dohodnout dlouhodobé řešení pro pásmo Gazy. Taková je podstata zatím nejkonkrétnějšího návrhu, který má zastavit pokračující boje. Plán oznámil egyptský prezident Husní Mubarak po schůzce se svým francouzským kolegou Nicolasem Sarkozym. V Gaze a jejím okolí už za 11 dní zahynulo přes 600 Palestinců a osm Izraelců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Husní Mubarak, Nicolas Sarkozy

Husní Mubarak, Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Zastavení palby má umožnit humanitární pomoc strádajícím obyvatelům Gazy. Pak mají obě strany spolu s Káhirou dojednat dlouhodobá opatření, například zamezení pašování zbraní do Gazy, a také to, že Izrael po mnoha měsících ukončí blokádu tohoto území.

Židovský stát začal Gazu izolovat poté, co se tam k moci dostal Hamás. Egypt také předpokládá, že v rámci mírového plánu se opět sjednotí palestinské vedení, rozdělené na vládu v Gaze a na západním břehu Jordánu. Izrael dosud takovém sjednocování nepodporoval, protože by prý vyvedlo Hamás z izolace.

Egyptský návrh hned podpořily Francie a Spojené státy. Podle francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera je okamžité ukončení násilí nyní bezprostřední prioritou. Šéfka americké diplomacie Condolleeza Riceová ale dodala: "Potřebujeme naléhavě příměří, které potrvá a přinese skutečnou bezpečnost," řekla v odkazu na předchozí ujednání, která zatím vždy palestinský Hamás porušil. Na reakce z Jeruzaléma a z Gazy se zatím čeká.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme