Kolagen chrání před Alzheimerem

7. leden 2009

Bílkovina kolagen neslouží jen našim kloubům - podle nové studie hraje důležitou roli v ochraně mozku před Alzheimerovou chorobou.

Kolagen je základní hmotou pojivových tkání a vědci rozeznávají 27 různých typů jeho molekul. Jeden z nich - takzvaný kolagen IV - nyní ke svému překvapení objevili vědci z amerického Gladstone Institutes v mozcích myší, které představují experimentální model Alzheimerovy choroby. Objev je navedl k tomu, aby se po kolagenu poohlédli také u lidských pacientů. A skutečně ho v jejich mozkové tkáni našli. Jde o vůbec první případ, kdy byl nějaký kolagen objeven v nervové tkáni. Nejvyšší koncentrace kolagenu IV se přitom nacházela v těch částech mozku, které jsou Alzheimerovou chorobou obzvláště zranitelné.

Zbývalo vyřešit otázku, jestli kolagen mozek poškozuje, nebo jde naopak o reakci na přítomnost toxického beta-amyloidu, který bývá pokládán za příčinu Alzheimerovy choroby. Experimenty ukázaly, že správná je druhá možnost. Neurony vystavené přítomnosti beta-amyloidu produkovaly velká množství kolagenu IV. Jeho molekuly bránily beta-amyloidu navázat se na neurony a poškozovat je. Podle autorů studie, kterou otiskne Nature Neuroscience, je zřejmé, že kolagen IV je důležitou součástí obrany mozku proti hromadění beta-amyloidu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio