Březhrad chce referendum o odtržení od Hradce Králové

22. září 2010

Přes čtyři stovky obyvatel královéhradecké městské části Březhrad požadují po hradecké radnici vyhlášení místního referenda o oddělení Březhradu od města. Důvodem je nesouhlas lidí s územním plánem Hradce Králové, který v Březhradu umožňuje průmyslovou výstavbu. Návrh referenda zástupci sdružení předali královéhradecké radnici. Návrh přípravného výboru podpořilo svým podpisem 404 z 760 oprávněných voličů z Březhradu. Návrh konstatuje, že Březhrad byl k Hradci přičleněn až v 70. letech minulého století a uchovával si svůj více méně venkovský ráz. "Územní plánování města Hradec Králové je s původním charakterem Březhradu v naprostém rozporu, nerespektuje klidové obytné zóny a umožňuje z obce v podstatě vytvořit průmyslovou zónu," stojí v návrhu.

Lidé požadující referendum také tvrdí, že územní plán umožnil v blízkosti Březhradu již vznik dvojice velkých obchodních center, stavbu logistického centra Greenhouse a také vznik dalšího skladu společnosti ThyssenKrupp Ferrosta. Lidé namítají, že tyto stavby způsobují nadměrné zatěžování Březhradu dopravou a místním nic nepřinášejí.
Mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda řekl, že radnice má lhůtu 15 dnů, ve které přezkoumá, zda návrh má všechny potřebné náležitosti. "O vyhlášení referenda by následně měla rozhodovat rada města a zastupitelstvo," řekl mluvčí. Podle Svobody není požadavek na vyhlášení referenda pro vedení hradecké radnice překvapením. "Zastupitelé při schvalování změny územního plánu počítali i s touto možností," řekl. Královéhradecká radnice při projednávání změny územního plánu v Březhradu lidem přislíbila například peníze na sport mládeže, hasiči a pomoc při budování kamerového systému.
Hradečtí zastupitelé o přípravě změn územního plánu, který umožní firmě ThyssenKrupp Ferrosta postavit podle jejích představ ve čtvrti Březhrad obří sklad hutního materiálu, rozhodli vloni 25. listopadu. Firma, jež je součástí německého koncernu ThyssenKrupp, potřebuje sklad za asi 400 milionů korun ke své další expanzi v Česku. Obyvatelé Březhradu záměr kritizují, petici proti skladu podepsalo na 600 lidí. Lidé se obávají dopravní zátěže a zničení pramenů vody. Firma tvrdí, že sklad nebude rušit okolí a přislíbila, že v provozu během pěti let vytvoří až 100 nových pracovních míst.

Spustit audio