Senát schválil nový trestní zákoník beze změn

Senátoři dnes podle očekávání podpořili nový trestní zákoník. Kodex, který má nahradit více než 40 let starou normu, do trestního práva zavádí řadu novinek, mimo jiné zpřísňuje tresty za násilné zločiny a snižuje hranici trestní odpovědnosti z 15 na 14 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Nový trestní zákoník prošel Senátem beze změn v té podobě, jak ho připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Proti normě zvedla ruku jen komunistická senátorka Marta Bayerová.

"Jsme nadšen a považuji to za vrchol této administrativy na ministerstvu spravedlnosti, že se podařilo schválit trestní zákoník v parlamentu a po dvou letech vyjednávání najít shodu na tom, jak má vypadat trestní právo v České republice, a to napříč politickým spektrem," uvedl po hlasování Pospíšil.

Kodex podpořili i ti, kteří nesouhlasí se snížením hranice trestní odpovědnosti a tím i legálního pohlavního styku z 15 na 14 let. Pospíšil teď čeká nad normou diskuzi a do poloviny roku chce připravit novelu, která by otázku trestní i sexuální odpovědnosti ještě mohla změnit. Slib si vymínili hlavně lidovečtí senátoři jako podmínku, aby i oni mohli kodex podpořit. Výhrady mají i někteří sexuologové.

Bayerové vadilo nejen snížení odpovědnosti, ale i zavedení trestného činu veřejného popírání nebo zpochybňování zločinů nacistů a komunistů proti lidskosti. "Čin se stává trestným, i když není společensky nebezpečný, stačí, že naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, a myslíme si, že by některé trestné činy mohly opravdu ohrožovat i existenci naší strany. Čili nelíbí se nám ta ideologizace," řekla Bayerová.

Nový trestní zákoník schválili poslanci 11. listopadu, v účinnost by měl vstoupit od roku 2010. Nahrazuje dosavadní kodex, který platí už od začátku 60. let. Má přinést zpřísnění trestů za nejzávažnější činy, ale také zavedení nových trestných činů, jako je například stalking neboli nebezpečné pronásledování. Díky novým alternativním trestům by do věznice nemuseli lidé třeba za drobnou krádež. Zákoník také rozlišuje tresty za držení nebo pěstování lehkých a těžkých drog. Nyní ho dostane k podpisu prezident.

Čtěte také:
Pospíšil je ochoten vrátit novelou trestní odpovědnost na 15 let
Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let
ČSSD: Trestní odpovědnost by se měla snížit na 14 let jen u závažných činů
Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila
Pospíšil: Nový trestní zákon má více chránit člověka

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme