9. 1.

9. leden 2009

Haris Alexiou - Ta Tsilika

Řecko se na rozdíl od mnoha středoevropských zemí může chlubit populární hudbou, která je osobitá, emocionálně upřímná a hudebně kvalitní. Jednou z nejpopulárnějších řeckých zpěvaček posledních dekád je osmapadesátiletá Haris Alexiou. I když zpívá své vlastní skladby stejně jako písně světových autorů, ke klenotům mezi jejími alby patří sbírka písní rembetiko, tedy hudby více než milionu Řeků násilně odsunutých z řeckých osad v Malé Asii, dnešním Turecku, v roce 1923. Protože se jednalo o subkulturu té nejnižší vrstvy řeckého obyvatelstva, která disponovala mimořádnou expresí a emocionální silou, bývá rembetiko označováno za řeckou paralelu blues. Dvojalbum Ta Tsilika s tímto repertoárem vydala Haris Alexiou původně roku 1983, a dodnes je k mání v reedicích na CD.

Haris Alexiou - Ta Tsilika

Aeroplano tha paro 03:19

Aman, Katerina mou 03:24

Mparmpagiannakakis 03:46

Styl rembetiko byl ve své původní formě ve 30. letech hudbou těch nejchudších přistěhovalců z Malé Asie, kteří se velmi obtížně integrovali do evropské společnosti a žili na pokraji zákona. V 70. letech se rembetiko vrací jako revival, a dokonce proniká do mainstreamu populární řecké hudby. Dvojalbum Ta Tsilika zpěvačky Haris Alexiou, které dnes posloucháme, ale se od projektů mnoha jiných řeckých zpěváků liší svojí hloubkou i syrovostí.

Kamoma Tou 02:56

Ematha Pos Eisai Mangas 04:06

Pro zpěvačku Haris Alexiou bylo rozhodnutí natočit dvojalbum písní rembetiko přirozenou volbou - její rodiče totiž pocházeli z řeckých osad v okolí Smyrny, dnešního Izmiru, do Řecka přišli spolu s tou největší migrační vlnou ve dvacátých letech a patřili tedy k autentické generaci rembetes, podle níž získal tento řecký hudební styl své jméno.

Se Gelasane 03:08

Mi Mou Halas Ta Gousta 02:40

As Mi Ximerone Pote 03:33

Spustit audio