Americká nezaměstnanost stoupla na rekordní úroveň

Americká ekonomika zaznamenala další smutný rekord. Nezaměstnanost stoupla na 7,2 procenta, nejvyšší úroveň za posledních 16 let. Za celý loňský rok rostla nejrychleji od druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA

USA | Foto: Miroslav Konvalina

Je to horší, než jsme čekali. Tak se dají shrnout reakce analytiků na nejnovější oficiální informace o míře nezaměstnanosti ve Spojených státech. Loni ztratily práci 2 miliony 600 tisíc Američanů. To je rekord od roku 1945, kdy končila válečná výroba a o místo přišlo ještě víc lidí.

Celková míra nezaměstnanosti přesáhla ve Spojených státech o dvě desetiny 7 procent, které očekávali ekonomové. A může být ještě hůř, varuje nastupující prezident Barack Obama. Když se nebude nic dělat, může podle něj nezaměstnanost překročit 10 procent.

Barack Obama proto znovu vyzval Kongres k urychlenému schválení investic ve výši takřka 800 miliard dolarů, které mají vytvořit nová pracovní místa a oživit americkou ekonomiku.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme