Vláda o týden odložila jednání o vojenských zahraničních misích

Vláda opět o týden odložila projednávání plánu zahraničních misí české armády pro letošní rok. Na své zasedání se kabinet podle premiéra Mirka Topolánka pokusí pozvat představitele parlamentu odpovědné za bezpečnostní problematiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští vojáci v Basře

čeští vojáci v Basře | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Plán zahraničních vojenských misí pro letošní rok vládní koalice přepracovala. Ministerstvo obrany počty českých vojáků snížilo kvůli výhradám opozice. Méně českých vojáků chce poslat hlavně do Afghánistánu. Zatímco ještě před měsícem česká armáda uvažovala o tom, že v misi ISAF bude letos sloužit přes 600 českých příslušníků, v novém návrhu je číslo 480.

Premiér ale zdůraznil, že vláda odmítá nasazení českých vojáků v zahraničí v letošním roce spojovat s jinými předměty diskuse. Opoziční ČSSD stále podmiňuje svou podporu misím jednáním o poplatcích ve zdravotnictví, které čeká hlasování v Senátu. Potvrdil to její předseda Jiří Paroubek:

"My jsme nabídli kompromis a nabízíme kompromis: poplatky ve zdravotnictví, jejich zrušení. A pak jsme ochotni jednat o kompromisním návrhu, který je připravován pro Afghánistán."

Pokud by se čeští vojáci ocitli v zahraničních misích bez mandátu a nebo by dokonce museli některé pozice opustit, hrozí podle premiéra mezinárodní ostuda: "Rizika vyplývající z opuštění tohoto prostoru mě vedou k tomu, že pokládám v této chvíli jednání předsedy ČSSD za vrcholně neodpovědné. A vůbec se nedomnívám, že ta věc může být předmětem jakékoliv diskuse o něčem jiném."

Vláda v prosinci poté, co Poslanecká sněmovna odmítla schválit původni plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do zahraničních misí, exekutivně rozhodla o jejich prodloužení do začátku března. Pokud by ani na podruhé plán zahraničních vojenských misí ve sněmovně neprošel, museli by se vojáci do tohoto data stáhnout.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme